Tarta ziemniaczana z groszkiem i masą śmietanowo-serową

Lubię proste w smaku potrawy, takie jak warzywne zapiekanki. Dziś w mojej połączyłam aksamitny spód z puree ziemniaczanego, trochę ostrzejszą w smaku warstwę z zielonego groszku, a wszystko jest zapieczone pod puszystą śmietanowo-serową czapką. Mówię Wam - rewelacja, wspaniały obiad :)








                      

Składniki:

Masa ziemniaczana:
1-1,2 kg ziemniaków
1 jajko
1 żółtko
2 łyżki masła
1 łyżeczka musztardy
Masa z groszku:
1 duża puszka zielonego groszku
1 płaska łyżeczka musztardy
1 jajko
kilka łyżek słodkiej śmietany 18%
sól, pieprz do smaku
Masa śmietanowo-serowa:
1 szklanka słodkiej śmietany 18%
4 jajka
100 g. tartego żółtego sera
sól, pieprz do smaku
Dodatkowo:
2 łyżki startego sera do posypania
olej do posmarowania papieru i formy
bułka tarta
Przygotowanie:
Wycinam z papieru do pieczenia dół formy (tortownicy). Tortownicę natłuszczam olejem, wykładam dno papierem, posypuję całą bułką tartą.
Obrane ziemniaki gotuję do miękkości, jeszcze gorące ucieram na puch z masłem, doprawiam solą, pieprzem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Gdy trochę przestygną dodaję musztardę, żółtko i jajko, dokładnie mieszam by powstała jednolita masa. Przekładam do wyłożonej papierem formy, wyrównuję powierzchnię i wstawiam na 25 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Odcedzam groszek, odkładam 2 łyżki, a resztę duszę widelcem, doprawiam solą i pieprzem, dodaję musztardę i jajko. Powstałą masę wykładam na brzegi ziemniaczanego spodu - by trochę uszczelnić brzegi tarty. 
Wszystkie składniki masy śmietanowo-serowej ubijam trzepaczką, by się połączyły i wylewam na przygotowane w formie masy. Uwaga - może troszkę cieknąc na dole - warto postawić formę na większej blasze wyłożonej folią aluminiową. Na górę wysypuję odłożony wcześniej groszek.
Wstawiam formę do piekarnika nagrzanego do 215 stopni C. jeszcze na 25 minut. Na kilka minut przed końcem pieczenia posypuję całość resztą sera. Podaję na gorąco, z sosem czosnkowym lub jogurtowym.
Przepis autorski.




                        


                        


                        

                        




10 komentarzy:

  1. Super pomysł :) Musiało być pych! Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Super propozycja na zapiekankę. Wygląda cudnie :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Całkiem fajne jedzonko ci wyszło. Po zdjęciu myślałam , że to lazania . Jedna po wgłębieniu się w treść stwierdziłam że pyszna zapiekanka

    OdpowiedzUsuń
  4. biorę się za gotowanie - to będzie moje danie na dzisiejszy obiad. jestem wegetarianką od miesiąca i już mi się kończą pomysły na dania - dzięki za przepis na pyszną tartę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zachęca do wypróbowania ten przepis;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda rewelacyjnie! Chętnie wypróbuję! A czy śmietankę słodką 18% mogę zastąpić 30%?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, tak, myślę że bez problemu możesz użyć 30-stki. Będzie trochę słodsza i delikatniejsza w smaku.

      Usuń
  7. Takie obiadki bardzo lubię. Proste, ale bardzo smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jej ale to musi być pyszne! Przepis zabieram ;).

    OdpowiedzUsuń

Jeśli przygotowałaś/przygotowałeś danie na podstawie tego przepisu, podziel się opinią. Na pewno będzie pomocna dla innych!

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bez glutenu bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z czekoladą ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie farsze fit ! gołąbki grzyby gulasz impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kaczka karkówka kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy marynaty mięso z owocami moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na parze na śniadanie napoje obiad w 30 minut omlet owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam polędwiczki potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne rolady - różne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab sio-smutki na słodko skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy szkółka gotowania śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki Tłusty Czwartek To i owo do przekąski urodziny bloga wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: :Limmi współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek Współpraca: India Cosmetics współpraca: Inverso.pl współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Ponti współpraca: Przepisy.pl współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Nasza Księgarnia współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Psychoskok Współpraca: Wydawnictwo Sonia Draga współpraca: Wydawnictwo Znak współpraca: Zwieger Wydawnictwo StudioEMKA zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy żeberka
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger