Szynka duszona z jałowcem i zieloną herbatą White Moon

  Dostałam cudowne herbaty z magicznego sklepu z herbatami - pięknie zapakowane, kuszą najpierw wyglądem, po otwarciu urzekają zapachem, a po zaparzeniu pozostaje tylko przymknąć oczy i oddać się rozkoszy powolnego sączenia wspaniałego płynu, bo ich smak po prostu zachwyca. Są dopracowane w każdym szczególe, idealne mieszanki, zbalansowane pod każdym względem.

   Zależało mi jednak, żeby wykorzystać herbatę w sposób nietypowy, czyli użyć jej jako składnik potrawy. Przygotowałam szynkę wieprzową duszoną w kremowym sosie na bazie zielonej herbaty White Moon - herbaty z wyraźnie wyczuwalną nutą mleka, głebokiej w smaku, pięknie pachnącej. Mięso dzięki całonocnemu marynowaniu w herbacie, duszone dodatkowo z jałowcem, liściem laurowym, w sosie ze słodką śmietanką i masłem jest bardzo delikatne i miękkie. Jego smak jest tak niespotykany, że zastanawialiśmy się z mężem, czy ktoś nie mając wiedzy co było w składnikach, jest w ogóle w stanie to odgadnąć :)  Pyszności !

Niedziela to dobry dzień na takie przyjemności :) 

  Zachwyciłam się wspaniałymi herbatami firmy Basilur Tea - gorąco je Wam polecam!


  

Składniki:
0,5 kg szynki wieprzowej
2 łyżki herbaty zielonej White Moon firmy Basilur Tea
1 płaska łyżka soli
3-4 ziarna jałowca
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 liście laurowe
1-1,5 szklanki wody
2-3 łyżki masła
0,5 szklanki słodkiej śmietanki 30 %
1 łyżeczka maki pszennej 
2 łyżki oleju
Przygotowanie:
 Herbatę ucieram w moździerzu, by rozdrobnić duże liście. Umyte i osuszone mięso kroję na 1-centymetrowe plastry, po czym nacieram je mieszanką herbaty i soli. Przekładam do naczynia, szczelnie zamykam i zostawiam na noc w lodówce.
 Następnego dnia lekko oczyszczam mięso z mieszanki, przekładam je do brytfanki z rozgrzanym olejem i obsmażam z obu stron na rumiano, po czym dodaję  zmiażdżone ziarna jałowca, liść laurowy, posiekaną drobno cebulę i czosnek, chwilę razem smażę. Dolewam wodę, duszę pod przykryciem ok. godziny, by mięso zmiękło. Następnie dodaję zimne masło, duszę do momentu aż mięso będzie zupełnie miękkie. Przed końcem duszenia dolewam śmietankę wymieszaną z mąką pszenną, zahartowaną wcześniej odrobiną gorącego sosu. Podaję z ziemniakami puree i ulubioną surówką.
Przepis autorski.


                 

                 

                 

                 


                  

3 komentarze:

  1. Mają cudowne herbaty, po prostu rewelacyjne :-) a obiadek pysznie zrobiłaś, mięsko musi być bardzo aromatyczne w smaku :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow,ale pomysł. Herbata?! Nigdy nie dodawałam do mięsa, wypróbuję ten pomysł. Ciekawa jestem jak mięso w ten sposób przyrządzone będzie smakowało z parowara (philipiaka). Dzięki za inspirację.

    OdpowiedzUsuń
  3. wow, mięso z herbatą, tego póki żyję ponad 20 lat nie widziałam, ani nie próbowałam,ale już przejrzałam ofertę sklepiku z herbatami") Czym może różnić się mięso przyrządzone w parowarze a w piekarniku?

    OdpowiedzUsuń

Jeśli przygotowałaś/przygotowałeś danie na podstawie tego przepisu, podziel się opinią. Na pewno będzie pomocna dla innych!

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bez glutenu bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z czekoladą ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie farsze fit ! gołąbki grzyby gulasz impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kaczka karkówka kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy marynaty mięso z owocami moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na parze na śniadanie napoje obiad w 30 minut omlet owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam polędwiczki potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne rolady - różne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab sio-smutki na słodko skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy szkółka gotowania śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki Tłusty Czwartek To i owo do przekąski urodziny bloga wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: :Limmi współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek Współpraca: India Cosmetics współpraca: Inverso.pl współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Ponti współpraca: Przepisy.pl współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Nasza Księgarnia współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Psychoskok Współpraca: Wydawnictwo Sonia Draga współpraca: Wydawnictwo Znak współpraca: Zwieger Wydawnictwo StudioEMKA zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy żeberka
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger