Słodko pikantna fasola: Jaś z miodem i czosnkiem

Nie mam pojęcia, skąd wziął się ten przepis :) Tata taką fasolkę gotował w moim dzieciństwie. Nazywaliśmy ją fasolką po staropolsku, co jest uzasadnione skoro w jej smaku dużą rolę odgrywa miód i czosnek. Uwielbiałam ją właśnie za ten zdecydowany smak. Dla wielbicieli fasoli, dla przyzwyczajonych do wersji po bretońsku - serdecznie polecam, mam nadzieję że będzie pozytywnym zaskoczeniem i odmianą! 

 Smaku mojej fasolce dodał niezawodny, cudowny miód akacjowy z Gospodarstwa Pszczelarskiego Suszka, w którym szczęśliwe pszczoły dzielą się z nami tym, co potrafią robić najlepiej :)


Zapraszam też na:

fasolkę w sosie pomidorowym z czosnkiem, papryką i tymiankiem
fasolkę po bretońsku



   



Składniki :
1,5 szklanki fasoli (najlepszy jest duży Jaś)
200 g. wędzonego, chudego boczku
150 g. mocno przyprawionej kiełbasy
2 duże cebule
5-6 ząbków czosnku 
1 łyżka miodu akacjowego firmy Miody Suszka
1/3 litra bulionu wołowego 
2 łyżeczki suszonego majeranku
1 łyżeczka maki pszennej  
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
 Moczę fasolę przez całą noc w garnku z zimną wodą (woda ma ją troszkę przykrywać). Następnego dnia gotuję ją w tej samej wodzie, aż będzie prawie miękka. Gdy część wody odparuje, dodaję bulion (fasola powinna być ciągle lekko przykryta ). Boczek kroję w paseczki, podsmażam na rumiano, dodaję do fasoli. Podobnie robię z kiełbasą. Cebulę pokrojoną w dużą kostkę podsmażam na tłuszczu wytopionym z boczku, aż się lekko przyrumieni, po czym dodaję mąkę i przekładam ją do garnka. Dodaję posiekany drobno czosnek i majeranek i wszystko duszę aż fasola będzie miękka. Dodaję miód, jeszcze chwile duszę. Doprawiam do smaku.Gotowa fasola powinna być w gęstym, bardzo aromatycznym sosie.



5 komentarzy:

  1. brzmi bardzo fajie na pewno wypróbuję

    OdpowiedzUsuń
  2. Koniecznie muszę spróbować takiej wersji fasolki :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. witam a czy można dodać miód wielokwiatowy?

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepis wypróbowany, miła odmiana od fasoli po bretońsku, przypadło mi do gustu, zagości w menu :)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli przygotowałaś/przygotowałeś danie na podstawie tego przepisu, podziel się opinią. Na pewno będzie pomocna dla innych!

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bez glutenu bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z czekoladą ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie farsze fit ! gołąbki grzyby gulasz impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kaczka karkówka kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy marynaty mięso z owocami moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na parze na śniadanie napoje obiad w 30 minut omlet owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam polędwiczki potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne rolady - różne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab sio-smutki na słodko skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy szkółka gotowania śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki Tłusty Czwartek To i owo do przekąski urodziny bloga wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: :Limmi współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek Współpraca: India Cosmetics współpraca: Inverso.pl współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Ponti współpraca: Przepisy.pl współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Nasza Księgarnia współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Psychoskok Współpraca: Wydawnictwo Sonia Draga współpraca: Wydawnictwo Znak współpraca: Zwieger Wydawnictwo StudioEMKA zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy żeberka
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger