Rolady ze schabu z pieczarkami

Roladki są delikatne w smaku, z farszem z duszonych pieczarek, cebulki i marchewki, duszone w szklistym, gęstym sosie. Świetnie pasują do ziemniaków czy makaronu. 






                         

Składniki:

1 kg schabu wieprzowego
ok. 1 kg pieczarek
1 spora ugotowana marchew (np. z rosołu)
2 średnie cebule
2-3 liście laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
ok. 1,5 do 2 szklanek wody
1,5 łyżki maki ziemniaczanej
3-4 łyżki oleju
Przyprawy:
sól, pieprz
suszony majeranek
świeży tymianek
świeży lubczyk
zielona pietruszka
2-3 ząbki czosnku
Przygotowanie:
 Oczyszczone mięso kroję w plastry grubości ok. 1 cm i rozbijam je tłuczkiem na jak najcieńsze, po czym każdy oprószam solą, pieprzem, majerankiem i chowam na kilka godzin do lodówki (może być na całą noc). Pieczarki kroję w cienkie plasterki, przekładam na patelnię z niewielką ilością oleju, lekko solę i podsmażam aż zmiękną, do odparowania wody. Robię to minimum w 2 etapach, by nie smażyć zbyt dużej ilości na raz. Zdejmuję usmażone pieczarki z patelni, i wrzucam na nią drobno posiekaną 1 cebulę, lekko ją podsmażam, po czym dodaję pieczarki, doprawiam do smaku solą i pieprzem, chwilę duszę razem. Odkładam do wystygnięcia. Do części pieczarek dodaję posiekaną marchewkę - ta część będzie farszem.
 Przygotowane kotlety faszeruję porcją pieczarek z cebulą i marchewką, zwijam zaczynając od boków, spinam je szpilką lub wykałaczką. Podsmażam roladki na rumiano na oleju, układając je na patelni na początku tą stroną, gdzie były spinane. Do garnka wlewam wodę , dodaję ziele angielskie i liście laurowe, zagotowuję, przekładam mocno podsmażone rolady. Duszę razem na małym ogniu ok. pół godziny, po czym odlewam kilka łyżek sosu i odstawiam do wystygnięcia. Do garnka dodaję podsmażone pieczarki i bardzo drobno posiekaną drugą cebulę, duszę kolejne pół godziny. Mąkę ziemniaczaną mieszam z sosem, który był odłożony  - wyjmuję na chwilę mięso z garnka, wlewam zawiesinę i mieszam do zgęstnienia. Przekładam mięso z powrotem, dodaję posiekany czosnek, posiekane zioła, doprawiam do smaku, duszę jeszcze do całkowitej miękkości mięsa.
Roladki podaję z ziemniakami i sałatką (np. z zielonych pomidorów).




                     

                     





9 komentarzy:

  1. Roladki rewelacyjne :-) no i piękne zdjęcia :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne!
    Super przepis.
    Właśnie zastanawiałam się co zrobić jutro na obiad-ciągły problem i już wiem,że zrobi te roladki.
    Bardzo lubię tego typu dania i prostotę ich wykonania.
    Dobre zarówno a co dzień jak dla gości.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają apetycznie zjadłabym :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zrobiłam te roladki z niewielkimi zmianami-marchewka starta na tarce i podduszona, suszone zioła.
    Są przepyszne !
    Mięso delikatne i kruche, smaki świetnie się komponują i są idealnie zbilansowane
    Polecam każdemu.
    Roladki są łatwe w wykonaniu, można sobie podzielić pracę n 2 dni-wieczorem jednego dnia przygotowanie
    farszu i roztłuczenie mięs, drugiego dnia reszta, ale z powodzeniem można je dość szybko zrobić na raz.

    OdpowiedzUsuń
  5. Rewelacja....po prostu pychota

    OdpowiedzUsuń
  6. Po odgrzaniu na drugi dzień będą dobre?

    OdpowiedzUsuń
  7. Czy można zamrozić i potem odgrzać w sosie ponownie?? Bardzo chciałam zrobić na święta wczesniej i zamrozić

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, można je zamrozić, z tym że proszę nie zagęszczać sosu przed zamrożeniem - a przy podgrzewaniu. Życzę smacznego :)

      Usuń

Jeśli przygotowałaś/przygotowałeś danie na podstawie tego przepisu, podziel się opinią. Na pewno będzie pomocna dla innych!

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bez glutenu bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z czekoladą ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie farsze fit ! gołąbki grzyby gulasz impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kaczka karkówka kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy marynaty mięso z owocami moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na parze na śniadanie napoje obiad w 30 minut omlet owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam polędwiczki potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne rolady - różne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab sio-smutki na słodko skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy szkółka gotowania śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki Tłusty Czwartek To i owo do przekąski urodziny bloga wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: :Limmi współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek Współpraca: India Cosmetics współpraca: Inverso.pl współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Ponti współpraca: Przepisy.pl współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Nasza Księgarnia współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Psychoskok Współpraca: Wydawnictwo Sonia Draga współpraca: Wydawnictwo Znak współpraca: Zwieger Wydawnictwo StudioEMKA zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy żeberka
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger