Pleśniak

  Pleśniak jest dla mnie ciastem, które pamiętam z dzieciństwa, a które na długie lata gdzieś w mojej kuchni zniknęło. Ciasto jest bardzo kruche, pyszne w smaku, uniwersalne w dodatkach, bo można je wzbogacić bakaliami, orzechami, owocami z kompotu - ważnym i stałym elementem jak dla mnie powinien być dżem z czarnej porzeczki. Z wielką radością je sobie w końcu przypomniałam i bardzo je Wam polecam :) 








Składniki (blacha 26 x 32 cm):

3 szklanki mąki pszennej
250 g. masła
5 żółtek
5 białek
0,5 szklanki + 3 łyżki cukru pudru
2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru waniliowego
2 łyżki ciemnego kakao
5 łyżek wiórków kokosowych
250 g. dżemu z czarnej porzeczki
duża puszka brzoskwiń
Dodatkowo:
szczypta soli do ubijania białek
Przygotowanie:
Siekam mąkę z masłem, dodaję proszek do pieczenia, cukier waniliowy, 3 łyżki cukru pudru i żółtka. Zagniatam ciasto - wymaga to cierpliwości, bo ciasto jest dość suche. Dzielę ciasto na 3 części, do jednej dodaję kakao. Wszystkie 3 kule wkładam na godzinę do zamrażarki.
 Blachę wykładam papierem, na dno ścieram na grubej tarce 1 jasną część ciasta, a następnie wykładam dżem porzeczkowy. Następną warstwę stanowi starte ciemne ciasto. Ubijam na sztywno pianę ze szczyptą soli, po czym ubijając dalej dodaję do niej cukier, a na końcu łyżką mieszam z wiórkami kokosowymi. Połowę piany wykładam na ciemne ciasto, na niej układam pocięte w plastry brzoskwinie, wykładam pozostałą pianę i na koniec ścieram ostatnią, jasną część ciasta. Blachę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. na ok. 60 minut.







2 komentarze:

  1. Ciasto mojego dzieciństwa od razu babcia mi się przypomniała

    OdpowiedzUsuń
  2. Ta wersja pleśniaka bardzo mi się podoba :) Zawsze robię to ciasto z dżemem porzeczkowym. Następnym razem skorzystam z Twojego przepisu!

    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/
    PS: Obserwuję i liczę na rewanż

    OdpowiedzUsuń

Jeśli przygotowałaś/przygotowałeś danie na podstawie tego przepisu, podziel się opinią. Na pewno będzie pomocna dla innych!

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bez glutenu bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z czekoladą ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie farsze fit ! gołąbki grzyby gulasz impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kaczka karkówka kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy marynaty mięso z owocami moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na parze na śniadanie napoje obiad w 30 minut omlet owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam polędwiczki potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne rolady - różne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab sio-smutki na słodko skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy szkółka gotowania śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki Tłusty Czwartek To i owo do przekąski urodziny bloga wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: :Limmi współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek Współpraca: India Cosmetics współpraca: Inverso.pl współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Ponti współpraca: Przepisy.pl współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Nasza Księgarnia współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Psychoskok Współpraca: Wydawnictwo Sonia Draga współpraca: Wydawnictwo Znak współpraca: Zwieger Wydawnictwo StudioEMKA zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy żeberka
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger