Pasta z pieczonego czosnku

  Czosnek - często nielubiany za zapach, ostry smak - po upieczeniu przechodzi metamorfozę i zmienia się w kremowe, słodkawe, lekko orzechowe w smaku  cudowne warzywo. Tak dobre, że miałam ochotę zjeść wszystko na ciepło, wyciskając aksamitny miąższ prosto na język. Próbowaliście kiedyś ? 
 Po tym przeistoczeniu może powstać z niego doskonała pasta, krem do kanapek, jak u mnie; ale też można go w takiej postaci dodawać do zup, sosów czy mięs. Wyobrażam jak smakowałby w puree ziemniaczanym !
                    




Składniki:
3-4 duże główki czosnku
oliwa
sól
ulubione zioła: tymianek, rozmaryn, majeranek, oregano
Przygotowanie:
 Główki czosnku ucinam tak, by był widoczny przekrój ząbków, wkładam je do naczynia (najlepiej glinianego), lekko smaruję oliwą. Piekę ok. 35-40 minut/temp. 180-190 stopni C. w zamkniętym naczyniu - jeśli takiego nie macie, można oczywiście piec czosnek na zwykłej blaszce, tylko trzeba uważać żeby się nie przypalił. Można go przykryć folią aluminiową. Sprawdzam, czy czosnek jest miękki. Wyciskam miąższ, ucieram go z odrobiną soli, ewentualnie dodaję szczyptę suszonych ziół.
Przepis autorski.


                     

                     

2 komentarze:

  1. Witam Pani Moniko, fajny przepis Pani umieściła, koniecznie do wypróbowania, ponieważ jestem fanką takich kulinarnych inwencji. Mam pytanie, czy może być naczynie żaroodporne i w jakiej temperaturze piecze Pani ten czosnek, pozdrawiam. Majka.

    OdpowiedzUsuń
  2. Może być naczynie żaroodporne, warto żeby było z pokrywką, bo inaczej może się trochę czosnek przypalać.Temperaturę już dodałam - 180-190 stopni C.

    OdpowiedzUsuń

Jeśli przygotowałaś/przygotowałeś danie na podstawie tego przepisu, podziel się opinią. Na pewno będzie pomocna dla innych!

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bez glutenu bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z czekoladą ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie farsze fit ! gołąbki grzyby gulasz impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kaczka karkówka kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy marynaty mięso z owocami moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na parze na śniadanie napoje obiad w 30 minut omlet owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam polędwiczki potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne rolady - różne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab sio-smutki na słodko skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy szkółka gotowania śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki Tłusty Czwartek To i owo do przekąski urodziny bloga wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: :Limmi współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek Współpraca: India Cosmetics współpraca: Inverso.pl współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Ponti współpraca: Przepisy.pl współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Nasza Księgarnia współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Psychoskok Współpraca: Wydawnictwo Sonia Draga współpraca: Wydawnictwo Znak współpraca: Zwieger Wydawnictwo StudioEMKA zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy żeberka
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger