Kostki ziemniaczane zapiekane w śmietanie z serem korycińskim "Swojskim"

 Jakie warzywo jest najpopularniejsze w Waszej kuchni? W mojej niekwestionowanym liderem jest ziemniak. Możliwości, jakie daje, ilość potraw jaką można z niego przyrządzić - to sprawia że dla mnie jest warzywnym królem.
 Mam dziś dla Was pomysł na naprawdę świetny, bardzo smaczny obiad z ziemniaków - zapiekłam je ze słodką śmietanką, natką zielonej pietruszki i rewelacyjnym w smaku serem korycińskim "Swojskim" p. Czesławy Zarzeckiej, produkowanym na moim Podlasiu. Śmietanka z masłem tworzą pyszny, lekko orzechowy sos, dodatkowo podkreślony smakiem orzechów w serze. 







Składniki:

Porcja na 1 osobę:
2-3 niewielkie ziemniaki
0,5 łyżeczki soli 
1/5 łyżeczki słodkiej papryki
1/5 łyżeczki suszonego majeranku
po dużej szczypcie suszonego tymianku, oregano i czosnku
plaster sera korycińskiego "Swojskiego" z orzechami włoskimi pani Czesławy Zarzeckiej
0,3 szklanki słodkiej śmietany 18% (do zup i sosów)
1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
1-2 łyżki wiórków zimnego masła
1 łyżka oleju na dno foremki
Przygotowanie:
 Obrane ziemniaki kroję w kostkę ok. 1 cm, przekładam do miski, doprawiam solą, papryką i ziołami (mieszam by kostki się dokładnie pokryły). Na dno foremki wlewam olej, wykładam ziemniaki i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. na ok. 20 minut - po tym czasie ziemniaki powinny być miękkie i lekko chrupiące. Podgrzewam lekko śmietanę (zwłaszcza jeśli foremka w której pieką się ziemniaki jest ceramiczna), wlewam ją do ziemniaków, posypuję je szczodrze natką pietruszki, wykładam wiórki masła i połamany w kawałki lub pokrojony ser. Piekę jeszcze 10-15 minut -ser powinien się lekko rozpuścić. Podaję jako samodzielne danie lub dodatek do mięs lub duszonych warzyw.
Przepis autorski.


                          


                        

                        





3 komentarze:

  1. Lubię tu wpadać, zawsze tu smacznie, pachnąco i jakoś tak fajnie domowo. Pozdrawiam ciepło i miłego dnia.

    OdpowiedzUsuń
  2. ale fajny pomysł na odmienione ziemniaki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny pomysł na urozmaicenie tradycyjnego dodatku do obiadów :-) Ja ziemniaki chłonę w każdej postaci! :-)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli przygotowałaś/przygotowałeś danie na podstawie tego przepisu, podziel się opinią. Na pewno będzie pomocna dla innych!

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bez glutenu bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z czekoladą ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie farsze fit ! gołąbki grzyby gulasz impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kaczka karkówka kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy marynaty mięso z owocami moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na parze na śniadanie napoje obiad w 30 minut omlet owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam polędwiczki potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne rolady - różne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab sio-smutki na słodko skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy szkółka gotowania śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki Tłusty Czwartek To i owo do przekąski urodziny bloga wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: :Limmi współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek Współpraca: India Cosmetics współpraca: Inverso.pl współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Ponti współpraca: Przepisy.pl współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Nasza Księgarnia współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Psychoskok Współpraca: Wydawnictwo Sonia Draga współpraca: Wydawnictwo Znak współpraca: Zwieger Wydawnictwo StudioEMKA zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy żeberka
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger