Domowa wędlina: pieczona wołowina

  Smak pieczonej wołowiny to dla mnie najlepszy smak wśród domowych wędlin. Mięso jest bardzo delikatne, bez tłuszczu, przyjemnie kruche i przesycone ziołami. Choć nie jest tanie, to jednak warto od czasu do czasu zafundować sobie taką ucztę, choćby po to, by w tygodniu móc delektować się wyśmienitą wędliną na kanapkach.





Składniki:
u mnie ok. 0,8 kg ligawy wołowej
0,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka majeranku
0,5 łyżeczki świeżo mielonego, czarnego pieprzu
0,5 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
kilka gałązek świeżego tymianku
Przygotowanie:
 Dokładnie mieszam wszystkie przyprawy i nacieram nimi osuszone mięso, po czym szczelnie zapakowane w folię aluminiową odkładam na 12 godzin do lodówki. Po tym czasie w dalszym ciągu zapakowane mięso przekładam na blachę i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C. Piekę 2 godziny, pozostawiam do ostudzenia w piekarniku.
Przepis autorski.



7 komentarzy:

  1. Muszę się przyznać, że takiej wołowiny jeszcze nie jadłam. Pysznie wygląda :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Najlepsza jest domowa wędlina:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobiłam, pyszna, pachnąca, niebo w gębie, mąż ciągle przygaduje żeby zrobić jeszcze
    Polecam

    OdpowiedzUsuń
  4. już raz robiłam, pycha. Planuję znowu. Będę nacierać przyprawami.

    OdpowiedzUsuń
  5. Genialna posypka :) Smakowicie wygląda.

    OdpowiedzUsuń

Jeśli przygotowałaś/przygotowałeś danie na podstawie tego przepisu, podziel się opinią. Na pewno będzie pomocna dla innych!

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bez glutenu bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z czekoladą ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie farsze fit ! gołąbki grzyby gulasz impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kaczka karkówka kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy marynaty mięso z owocami moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na parze na śniadanie napoje obiad w 30 minut omlet owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam polędwiczki potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne rolady - różne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab sio-smutki na słodko skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy szkółka gotowania śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki Tłusty Czwartek To i owo do przekąski urodziny bloga wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: :Limmi współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek Współpraca: India Cosmetics współpraca: Inverso.pl współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Ponti współpraca: Przepisy.pl współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Nasza Księgarnia współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Psychoskok Współpraca: Wydawnictwo Sonia Draga współpraca: Wydawnictwo Znak współpraca: Zwieger Wydawnictwo StudioEMKA zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy żeberka
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger