Bułeczki ziołowe w kratkę

  Bułki powstały  jako dodatek do dzisiejszego obiadu, do szynki z warzywami, ale też doskonale pasują do domowych hamburgerów. Są pulchne, dość płaskie, jak chlebki pita, tym samym wygodne do użycia. Pachną ziołami i kuszą rumianą skórką. 

 Upiekłam je z mąki żytniej i pszennej, dzięki uprzejmości firmy Kłos-PolUżyłam mąki żytniej T 500 i mąki pszennej tego samego typu, obie doskonale nadają się do wypieku domowego pieczywa. Zboże, z jakiego powstaje mąka w młynie Kłos-Pol pochodzi z czystych rejonów Podkarpacia i Lubelszczyzny. Zachęcam Was do skorzystania z oferty SKLEPU.





Składniki:
2 szklanki mąki żytniej T 500 z młyna Kłos-Pol
1 szklanka mąki pszennej T 500 z młyna Kłos-Pol
0,5 szklanki mąki pszennej graham
30 g. świeżych drożdży
1 płaska łyżeczka miodu
1 płaska łyżeczka soli
3 łyżeczki suszonej mieszanki ziół prowansalskich
2 pełne łyżki gęstego jogurtu greckiego
1 szklanka ciepłej wody
3 łyżki oleju
Dodatkowo:
mleko do posmarowania bułek
suszone zioła do posypania bułek
Przygotowanie:
 Drożdże, lekko ciepły jogurt, miód i łyżkę mąki pszennej ucieram na pastę i odstawiam w ciepłe miejsce pod przykryciem. Do dużej miski wsypuję pozostałe mąki, dodaję sól, olej i zioła i wyrośnięty zaczyn. Stopniowo dolewam wodę i wyrabiam elastyczne ciasto, pozostawiam je w misce do wyrośnięcia na 40 minut, przykryte ściereczką. Wyrośnięte ciasto zagniatam przez chwilę na podsypanej mąką stolnicy, po czym robię z niego kulki wielkości mandarynki, spłaszczam je , tworząc kółko grubości ok. 1,5 cm. Przekładam kółka na blachę wyłożoną papierem, nożem odciskam kratki, smaruję ciepłym mlekiem, posypuję ziołami i piekę ok. 20 minut w temperaturze 210 stopni C. Podaję do sosów i do zup lub używam jako bułek do domowych hamburgerów.
Przepis autorski.









1 komentarz:

  1. Super bułeczki. A produkty Kłos-Pol polecam, mają rewelacyjne mąki, kasze i inne smakołyki :-)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli przygotowałaś/przygotowałeś danie na podstawie tego przepisu, podziel się opinią. Na pewno będzie pomocna dla innych!

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bez glutenu bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z czekoladą ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie farsze fit ! gołąbki grzyby gulasz impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kaczka karkówka kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy marynaty mięso z owocami moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na parze na śniadanie napoje obiad w 30 minut omlet owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam polędwiczki potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne rolady - różne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab sio-smutki na słodko skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy szkółka gotowania śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki Tłusty Czwartek To i owo do przekąski urodziny bloga wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: :Limmi współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek Współpraca: India Cosmetics współpraca: Inverso.pl współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Ponti współpraca: Przepisy.pl współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Nasza Księgarnia współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Psychoskok Współpraca: Wydawnictwo Sonia Draga współpraca: Wydawnictwo Znak współpraca: Zwieger Wydawnictwo StudioEMKA zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy żeberka
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger