Boczek parzony

  Zbliża się wiosna, i to całkiem szybko- cieszy mnie bardzo dłuższy dzień i w końcu lepsze światło do zdjęć ;) Oczywiście nie tylko, jest masa drobnych, małych przyjemnostek - choćby kilka złocistożółtych kwiatuszków wypatrzonych na niedzielnym spacerze - jakie one są piękne :) 
 Zbliża się też Wielkanoc i zaczynam też myśleć nad potrawami świątecznymi. Na pewno zadbamy o pyszne wędliny, a taką z całą pewnością jest dobrze przyprawiony, mięciutki boczek parzony. Jak dla mnie - kanapka z plastrem takiego boczku, muśniętym chrzanem lub musztardą i obowiązkowo posypana rzeżuchą - to cudo kulinarne :)



Składniki:
1,5 kg surowego boczku 
3 łyżki soli
3 łyżki suszonego majeranku
1 łyżka suszonej kolendry (lub pietruszki)
6 ząbków czosnku
1 płaska łyżeczka białego mielonego pieprzu
8-10 ziaren czarnego pieprzu
5-6 ziaren ziela angielskiego
2 łyżki suszonej czerwonej i zielonej papryki (w kawałkach)
1 łyżka kminku
1 łyżka białej gorczycy
2-2,5 litra wody
Przygotowanie:
  W moździerzu mieszam sól, czosnek, majeranek, kolendrę, kminek, paprykę i gorczycę - powstałą mieszanką nacieram umyty i osuszony boczek, szczelnie zawijam i odkładam na noc do lodówki. Do szerokiego garnka wlewam wodę, dodaję liście laurowe, pieprz i ziele angielskie, zagotowuję, zmniejszam ogień by płyn przestał się gotować- wkładam boczek na 30 minut. Wyłączam, pozostawiam do całkowitego ostygnięcia (mięso w garnku), następnie podgrzewam jeszcze raz do b. krótkiego zagotowania i pozostawiam do ostygnięcia. Proces powtarzam jeszcze trzeci, ostatni raz.
Boczek jest doskonały zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Przepis autorski.


                    
                    




2 komentarze:

Jeśli przygotowałaś/przygotowałeś danie na podstawie tego przepisu, podziel się opinią. Na pewno będzie pomocna dla innych!

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bez glutenu bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z czekoladą ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie farsze fit ! gołąbki grzyby gulasz impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kaczka karkówka kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy marynaty mięso z owocami moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na parze na śniadanie napoje obiad w 30 minut omlet owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam polędwiczki potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne rolady - różne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab sio-smutki na słodko skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy szkółka gotowania śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki Tłusty Czwartek To i owo do przekąski urodziny bloga wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: :Limmi współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek Współpraca: India Cosmetics współpraca: Inverso.pl współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Ponti współpraca: Przepisy.pl współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Nasza Księgarnia współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Psychoskok Współpraca: Wydawnictwo Sonia Draga współpraca: Wydawnictwo Znak współpraca: Zwieger Wydawnictwo StudioEMKA zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy żeberka
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger