Pyszne obwarzanki z ciasta francuskiego z polewą śmietanową

Łatwy, szybki pomysł na cudowne słodkości :) Wystarczy opakowanie gotowego ciasta francuskiego i sprytne palce - bo czeka Was splatanie warkoczyków ;) Ale zabawa jest warta trudu, bo efekt jest rewelacyjny. A może wolicie jabłkowe koperty




Składniki:
1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
3 łyżki gęstej śmietany 18%
3 pełne łyżki cukru pudru
Przygotowanie:
Z ciasta wycinam paski szerokości ok. 0,5 cm, długości ok. 12 cm. Z trzech pasków splatam warkocz, dokładnie sklejam oba końce, odkładam na blachę wyłożoną papierem. Tak przygotowane obwarzanki wstawiam do piekarnika nagrzanego do 230 stopni C. na ok. 15-20 minut. W międzyczasie mieszam dokładnie śmietanę z cukrem pudrem i na kilka minut przed końcem pieczenia miękkim pędzelkiem smaruję obwarzanki.

                   




13 komentarzy:

  1. Matko, jakie pysznie?! :) Kiedy można wpadac na degustację ?!!!!! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trzeba się spieszyć, bo jest coraz mniej :)

      Usuń
    2. Szkoda,ze z jednego opakowania ciasta wyszło mi tylko 8 sztuk :(
      Są fantastyczne te obwarzaneczki :))

      Usuń
  2. Boszszszsz gdybym miała pod ręką śmietanę już bym piekła :) wyglądają przepysznie :) będę częściej odwiedzała Twój blog :)

    OdpowiedzUsuń
  3. czyli ta śmietana z cukrem pudrem musi jeszcze się trochę piec? bo z tego wychodzi lukier :)

    OdpowiedzUsuń
  4. To ile szt wychodzi z jedneho opakowania? Z takich 3 pasków 0,5 cm x 12 cm to robisz 1 szt? Wygladają ekstra 😀

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, splatałam trzy paseczki na jedną sztukę. Niestety nie pamiętam, ile ich wyszło :) :)

      Usuń
  5. Pyszne, nie miałam w domu śmietany więc wymieszałam cukier z jogurtem. :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bez glutenu bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z czekoladą ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! gołąbki grzyby impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje obiad w 30 minut owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Znak zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger