Pyszne obwarzanki z ciasta francuskiego z polewą śmietanową

 Łatwy, szybki pomysł na cudowne słodkości :) Wystarczy opakowanie gotowego ciasta francuskiego i sprytne palce - bo czeka Was splatanie warkoczyków ;) Ale zabawa jest warta trudu, bo efekt jest rewelacyjny. A może wolicie jabłkowe koperty? przepis znajdziecie TUTAJ.




Składniki:
1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
3 łyżki gęstej śmietany 18%
3 pełne łyżki cukru pudru
Przygotowanie:
 Z ciasta wycinam paski szerokości ok. 0,5 cm,  długości ok. 12 cm. Z trzech pasków splatam warkocz, dokładnie sklejam oba końce, odkładam na blachę wyłożoną papierem. Tak przygotowane obwarzanki wstawiam do piekarnika nagrzanego do 230 stopni C. na ok. 15-20 minut. W międzyczasie mieszam dokładnie śmietanę z cukrem pudrem i na kilka minut przed końcem pieczenia miękkim pędzelkiem smaruję obwarzanki.
Przepis autorski. 


                   




13 komentarzy:

  1. Matko, jakie pysznie?! :) Kiedy można wpadac na degustację ?!!!!! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trzeba się spieszyć, bo jest coraz mniej :)

      Usuń
    2. Szkoda,ze z jednego opakowania ciasta wyszło mi tylko 8 sztuk :(
      Są fantastyczne te obwarzaneczki :))

      Usuń
  2. Boszszszsz gdybym miała pod ręką śmietanę już bym piekła :) wyglądają przepysznie :) będę częściej odwiedzała Twój blog :)

    OdpowiedzUsuń
  3. czyli ta śmietana z cukrem pudrem musi jeszcze się trochę piec? bo z tego wychodzi lukier :)

    OdpowiedzUsuń
  4. To ile szt wychodzi z jedneho opakowania? Z takich 3 pasków 0,5 cm x 12 cm to robisz 1 szt? Wygladają ekstra 😀

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, splatałam trzy paseczki na jedną sztukę. Niestety nie pamiętam, ile ich wyszło :) :)

      Usuń
  5. Pyszne, nie miałam w domu śmietany więc wymieszałam cukier z jogurtem. :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Znak zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger