Bułki z dynią i jogurtem

 Pieczenie bułeczek i chleba w domu to wielka przyjemność. Choć dla osób, które tego nigdy nie robiły wydawać się to może trudne, nie ma nic bardziej mylącego. Jestem zdania, że poradzi sobie każdy! Domowe, puszyste, smaczne bułeczki posypane chrupiącymi pestkami dyni można przygotować w weekend, zamrozić i codziennie mieć pyszną kanapkę do pracy. 




Składniki na 10-12 sztuk:
10 g. świeżych drożdży
0,5 łyżeczki miodu
2 czubate łyżki gęstego jogurtu (typ grecki)
1,5 szklanki mąki pszennej T 500
1 płaska łyżeczka drobnej soli
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego
ok. 0,5 szklanki ciepłej wody
mleko do posmarowania bułek
pestki dyni do posypania
Przygotowanie:
 Drożdże ucieram z ciepłym jogurtem, łyżką mąki i miodem, odstawiam do wyrośnięcia. Do miski przesiewam pozostałą mąkę, dodaję czosnek niedźwiedzi, sól i oliwę oraz wyrośnięty zaczyn. Dolewam tyle wody, by zagnieść elastyczne ciasto. Wyrabiam je chwilę, odstawiam do wyrośnięcia na pół godziny. Po wyrośnięciu zagniatam jeszcze raz ciasto, dzielę na 10-12 części, z każdej robię placuszek o średnicy ok. 10 cm i zawijając brzegi do środka formuję bułki. Odkładam je na 10 minut na blachę, po czym smaruję mlekiem, posypuję dynią i piekę ok. 25 minut w temperaturze 200 stopni C.
Przepis autorski.


                

6 komentarzy:

  1. ! Super koloru nabrały od smarowania mlekiem. Nigdy nie słyszałem żeby tak postępować. Zazwyczaj białkiem smarowałam albo oliwą.
    Od tego czosnku ciasto nie ma smaku czosnkowego? Bo ten przepis taki niby na słodko a jednak czosnek? Hmmm

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam smarowanie mlekiem, zawsze tak robię z chlebem i bułeczkami, tanio - a efekt piękny. Czosnek niedźwiedzi dodaje smaku, ale to nie jest typowy smak czosnku :) Pasuje jak ulał.

      Usuń
  2. Uwielbiam domowe pieczywo, a te bułki wyglądają tak bardzo apetycznie.. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie wyglądaja :-) z chęcią takie upiekę :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. tylko 1,5 szkl.mąki pszennej i wyjdzie 12 bułeczek ? chyba malusieńkie są ...

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bez glutenu bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z czekoladą ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! gołąbki grzyby impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje obiad w 30 minut owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Znak zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger