Grillowany ser z orzechami włoskimi z jabłkiem i ziołową cebulką

 W latach liceum odwiedzałam moje koleżanki w przepięknych rejonach Korycina. Mama jednej z Nich (Basiu, pozdrawiam serdecznie) przygotowywała własne sery - to było dla mnie wtedy coś niesamowitego, czarodziejskiego wprost. Pamiętam do dziś smak, strukturę, piękny kolor sera. 
 Minęło wiele lat od tamtych dni. Ale życie lubi sprawiać niespodzianki :)

Trzymam dziś w dłoniach przepiękną gomółkę Swojskiego sera Korycińskiego Czesławy Zarzeckiej z orzechami włoskimi. Czuję jej ciężar, wyobrażam sobie jak powstawała, z jaką miłością, zaangażowaniem i dbałością. 


  Kochani, jeśli nawet nie macie jak ja sentymentu do cudownego rejonu wschodniej Polski, gdzie jest zielono, czysto, gdzie powietrze wprost pachnie, a ludzie jakoś są bardziej uśmiechnięci, to i tak bardzo Was zachęcam do spróbowania tego smaku. 

Proszę, zajrzyjcie TUTAJ, poczytajcie o tradycji wyrabiania tego sera, przejrzyjcie ofertę, zapoznajcie się z cudownymi smakami i rodzajami. To produkty niepowtarzalne, regionalne, wytwarzane w niewielkich ilościach, całkowicie naturalnie.

Zapraszam :)


www.ser-korycinski.pl














Składniki:

3 plastry sera Korycińskiego "Swojskiego z orzechami włoskimi" Czesławy Zarzeckiej
3 duże cebule
2 duże jabłka
duża garść posiekanych ziół: świeżej bazylii i lubczyku
duża szczypta suszonych kwiatów lawendy
1 łyżka oleju
sól, pieprz do smaku
suszone płatki chili do posypania
Przygotowanie:
 Obrane cebule kroję w plastry, pod pokrywka, lekko posolone, dusze kilkanaście minut aż będą miękkie. Dodaję do cebuli posiekane zioła, doprawiam solą i pieprzem, jeszcze chwilę razem duszę.
 Jabłka kroję w duże plastry, wyjmuję tylko pestki, smaruję je olejem i smażę delikatnie na patelni grillowej.  Smażę też plastry sera. Podaję na gorąco, posypane lawendą i chili.
Przepis autorski.






1 komentarz:

  1. Monisiu ale bym zjadła tak przygotowany serek, pysznie wygląda :-) ser koryciński jest rewelacyjny w smaku, polecam wszystkim :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Znak zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger