Grillowany ser z orzechami włoskimi z jabłkiem i ziołową cebulką

 W latach liceum odwiedzałam moje koleżanki w przepięknych rejonach Korycina. Mama jednej z Nich (Basiu, pozdrawiam serdecznie) przygotowywała własne sery - to było dla mnie wtedy coś niesamowitego, czarodziejskiego wprost. Pamiętam do dziś smak, strukturę, piękny kolor sera. 
 Minęło wiele lat od tamtych dni. Ale życie lubi sprawiać niespodzianki :)

Trzymam dziś w dłoniach przepiękną gomółkę Swojskiego sera Korycińskiego Czesławy Zarzeckiej z orzechami włoskimi. Czuję jej ciężar, wyobrażam sobie jak powstawała, z jaką miłością, zaangażowaniem i dbałością. 


  Kochani, jeśli nawet nie macie jak ja sentymentu do cudownego rejonu wschodniej Polski, gdzie jest zielono, czysto, gdzie powietrze wprost pachnie, a ludzie jakoś są bardziej uśmiechnięci, to i tak bardzo Was zachęcam do spróbowania tego smaku. 

Proszę, zajrzyjcie TUTAJ, poczytajcie o tradycji wyrabiania tego sera, przejrzyjcie ofertę, zapoznajcie się z cudownymi smakami i rodzajami. To produkty niepowtarzalne, regionalne, wytwarzane w niewielkich ilościach, całkowicie naturalnie.

Zapraszam :)


www.ser-korycinski.pl














Składniki:

3 plastry sera Korycińskiego "Swojskiego z orzechami włoskimi" Czesławy Zarzeckiej
3 duże cebule
2 duże jabłka
duża garść posiekanych ziół: świeżej bazylii i lubczyku
duża szczypta suszonych kwiatów lawendy
1 łyżka oleju
sól, pieprz do smaku
suszone płatki chili do posypania
Przygotowanie:
 Obrane cebule kroję w plastry, pod pokrywka, lekko posolone, dusze kilkanaście minut aż będą miękkie. Dodaję do cebuli posiekane zioła, doprawiam solą i pieprzem, jeszcze chwilę razem duszę.
 Jabłka kroję w duże plastry, wyjmuję tylko pestki, smaruję je olejem i smażę delikatnie na patelni grillowej.  Smażę też plastry sera. Podaję na gorąco, posypane lawendą i chili.
Przepis autorski.






2 komentarze:

  1. Monisiu ale bym zjadła tak przygotowany serek, pysznie wygląda :-) ser koryciński jest rewelacyjny w smaku, polecam wszystkim :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. wow! Ale ser. Uwielbiam coś takiego

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bez glutenu bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z czekoladą ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie farsze fit ! gołąbki grzyby impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje obiad w 30 minut owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam polędwiczki potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Znak zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy żeberka
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger