Kurczak pieczony z gruszką i mlekiem kokosowym

Kurczak pieczony z gruszką i mlekiem kokosowym

 Jest w pewnej wrocławskiej galerii handlowej miejsce, do którego zaglądam, gdy tylko mam okazję. To sklep Kuchnie Świata. Głównie tam kupuję produkty i przyprawy dla mnie egzotyczne, a że uwielbiam kulinarne eksperymenty, nowe smaki i połączenia, z przyjemnością oglądam nowości i uzupełniam kończące się zapasy. 

  Dziś przygotowałam wyjątkowo soczyste, miękkie mięso kurczaka o bardzo delikatnym, kokosowym smaku, z gruszką i ziołami. Przed pieczeniem marynowałam kawałki kurczaka w mleku kokosowym, i właśnie dzięki temu zabiegowi jest tak pyszny. 


  Serdecznie i Wam polecam podróż po egzotyczne aromaty do sklepu Kuchnie Świata :) 








Składniki:

1 kg pałek z kurczaka
0,5 szklanki mleka kokosowego, polecam sklep Kuchnie Świata
1 słodka, soczysta gruszka
2 cebule
2 ząbki czosnku
1,5 łyżeczki soli
1 łyżka suszonego majeranku
kilka gałązek tymianku
czarny pieprz do smaku
2 łyżki oliwy
Przygotowanie:
 Dokładnie myję i osuszam pałki z kurczaka, nacieram solą, majerankiem, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Obrane cebule kroję w cienkie plasterki, z gruszki wycinam gniazdo nasienne i także kroję ją w kawałki - dodaję do kurczaka. Wlewam mleko kokosowe, mieszam  i odstawiam na 2 godziny do lodówki. Przekładam wszystko do naczynia do pieczenia (na dno wcześniej wylewam oliwę), posypuję tymiankiem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C - najpierw na 30 minut, potem przykrywam naczynie folią aluminiową i piekę kolejne 30 minut. Zdejmuję folię i piekę jeszcze 10-15 minut, by mięso się ładnie zrumieniło.
Przepis autorski.









Faworki

Faworki

  Lubię faworki za to, że są niczym bardzo skuteczny lek: zawsze wzbudzają uśmiech i poprawiają nastrój. Lubię je oczywiście także za to, że są pyszne, że łatwo i szybko się je przygotowuje :)




Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżka cukru pudru
szczypta soli
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
2 pełne łyżki gęstej śmietany
4 żółtka
50 g. zimnego masła
1 łyżka octu 10%
Dodatkowo:
1 l. oleju do smażenia
cukier puder do posypania
Przygotowanie:
 Siekam masło z mąką, dodaję żółtka, śmietanę, ocet, proszek do pieczenia, sól i cukier puder, zagniatam ciasto by połączyły się składniki, po czym wyrabiam jeszcze chwilę (do uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta). Rozgrzewam olej w szerokim garnku z grubym dnem (gdy na dnie zaczynają tworzyć się smugi, olej jest gotowy do smażenia).
 Ciasto dzielę na 4 części, każdą rozwałkowuję na placek grubości ok. 2 mm, lekko podsypując stolnicę mąką. Kroję placki na paski szerokości 2-3 cm, długości 6-8 cm. W środku każdego paska robię nacięcie i przeplatam przez nie jeden koniec. Tak przygotowane faworki smażę po kilka sztuk, przewracając je w garnku za pomocą długiego patyczka do szaszłyków. Wyjmuję łyżką cedzakową na talerz z papierem - do odsączenia, po czym oprószam obficie cukrem pudrem.
Przepis autorski.


Bułeczki jogurtowe ze słonecznikiem i czarnuszką

Bułeczki jogurtowe ze słonecznikiem i czarnuszką

   Uwielbiam. Uwielbiam gdy są takie popołudnia jak dzisiejsze. W domu czyściutko, był dobry obiadek, muzyka lekko płynie gdzieś w tle, nawet świeczki - a niech tam! się palą. Więc żeby było jeszcze cieplej, jeszcze bardziej domowo upiekły się bułeczki.
 Och, dobra, nie upiekły się same - ja je upiekłam :) Są bardzo smaczne, delikatne i chrupiące. Może skusicie się także, żeby upiec je na niedzielne śniadanie? 








Składniki na 8 sztuk:
40 g świeżych drożdży
150 g. jogurtu naturalnego
3 szklanki mąki pszennej+ 0,5 szklanki do podsypywania
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka soli
2 łyżki nasion czarnuszki
3 łyżki słonecznika
2 łyżki oliwy
0,5 szklanki ciepłej wody
Dodatkowo:
mleko do posmarowania bułeczek
miękki pędzelek
Przygotowanie:
 Z pokruszonych drożdży, miodu,łyżki mąki i 2 łyżek ciepłej wody ucieram pastę, odstawiam pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 25 minut. 
 Do dużej miski wsypuję mąkę, dodaję czarnuszkę, słonecznik, oliwę i sól, dodaję lekko podgrzany jogurt i wyrośnięte drożdże, dolewam pół szklanki ciepłej wody i zagniatam ciasto. Gdy składniki się połączą przekładam ciasto na podsypaną mąką stolnicę i wyrabiam jeszcze kilka minut. Gotowe ciasto powinno być elastyczne, nie powinno lepić się do rąk. Odkładam wyrobione ciasto z powrotem do miski, przykrywam ściereczką i odstawiam na 40 minut w ciepłe miejsce, powinno w tym czasie podwoić objętość. Wyrośnięte ciasto przekładam na stolnicę lekko podsypaną mąką, zagniatam szybko, dzielę na 8 części. Przygotowuję bułeczki: każdą część dzielę na 4, wałkuję w wałeczek długości ok. 7-8 cm, z przygotowanych wałeczków splatam warkocz jak na zdjęciu. Gdy wszystkie bułeczki są gotowe układam je na blasze wyłożonej papierem i oprószonej mąką, przykrywam i odstawiam na 10 minut. Gdy podrosną, smaruję je za pomocą miękkiego pędzelka mlekiem i wstawiam blachę do piekarnika nagrzanego do 210 stopni C.(termoobieg) na 20 minut.
Przepis autorski.  














Tort naleśnikowy z pieczarkami, serem, brokułami i beszamelem

Tort naleśnikowy z pieczarkami, serem, brokułami i beszamelem

  To moja najlepsza zapiekanka od tygodni:) Nie da się odmówić tej potrawie domowego ciepła, jest sycąca, tania i bardzo smaczna. Jako farsz można oczywiście wykorzystać całkiem inne składniki, bo torcik będzie równie pyszny np. z mięsem mielonym podsmażonym z cebulą, czy ze szpinakiem.








Składniki:

Ciasto:
1,5 szklanki maki pszennej
1 łyżeczka kurkumy
1 jajko
2 łyżki nasion czarnuszki
1 szklanka letniej wody
3/4 szklanki mleka
duża szczypta soli
2 łyżki oleju
Farsz:
0, 7 kg pieczarek
100 g. żółtego sera
połowa ugotowanego brokuła
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
2 łyżki oleju
Beszamel:
1 szklanka mleka
1/3 kostki masła
2 łyżki mąki pszennej
szczypta soli
Dodatkowo:
1 łyżka bułki tartej
olej do posmarowania tortownicy
pomidor do ozdoby
chili w płatkach do posypania
Przygotowanie:
Ciasto: 
 Z podanych składników (bez oleju) w misce ucieram ciasto, jeśli jest za gęste dolewam trochę wody. Dodaję olej, mieszam dokładnie i smażę 7 dużych naleśników (u mnie patelnia o średnicy 23 cm).
Farsz:
 Pieczarki siekam na kawałki, wrzucam na patelnię z olejem, lekko solę i smażę do odparowania wody. Dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiam solą i pieprzem, jeszcze chwilę razem smażę. Przekładam do miski, lekko studzę. Dodaję starty ser i pokrojonego w kawałki brokuła. Całość jeszcze raz doprawiam.
Beszamel:
W rondelku podgrzewam 3/4 szklanki mleka z masłem, w pozostałą część mleka ucieram z mąką i solą - powstałą pastę dodaję do prawie gotującego się mleka, intensywnie mieszając, by nie powstały grudki. Podgrzewam jeszcze chwilę, aż masa się zagęści.
  Smaruję dno tortownicy olejem, wykładam na dno pierwszy naleśnik i na niego 1/6 farszu. Rozprowadzam farsz, pozostawiając mniej przy brzegu naleśnika i przykrywam go następnym - powtarzam tę czynność do wyczerpania składników. Ostatni powinien być naleśnik. Na jego powierzchni rozprowadzam sos beszamelowy, całość oprószam bułką tartą, kładę plastry pomidora i płatkami chili.
Wstawiam tortownicę do piekarnika nagrzanego do 210 stopni C. na 30 minut. Tort podaję gorący.
Przepis autorski.















Gulasz z wątróbki drobiowej ze śliwkami, morelami i czosnkiem

Gulasz z wątróbki drobiowej ze śliwkami, morelami i czosnkiem

  Dawno temu, nie mając jeszcze tak naprawdę pojęcia o gotowaniu, odkryłam że wątróbka drobiowa doskonale smakuje z owocami, z lekką słodyczą. Możną ją przygotować z jabłkiem, z miodem, z gruszkami bądź jak ja dzisiaj - z suszonymi śliwkami i morelami. 




Składniki:
0,5 kg wątróbki drobiowej (u mnie indycza)
3 duże cebule
10 suszonych śliwek
10 suszonych moreli
2 ząbki czosnku
0,3 szklanki mleka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki oleju
2 łyżka masła
1 łyżeczka majeranku
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
 Umytą i dokładnie osuszoną wątróbkę lekko panieruję w mące, po czym smażę na oleju (ja zawsze to robię pod pokrywką, bo strasznie strzela i pryska) z obu stron, aż się zarumieni. Zdejmuję z patelni  wątróbkę, a wrzucam pokrojoną w grube piórka cebulę, lekko ją solę - również pod pokrywką smażę chwilę, by zmiękła i zgarnęła smaki z patelni. Dodaję masło, pokrojone w duże kawałki śliwki i morele, posiekany czosnek - duszę chwilę razem, po czym dokładam wątróbkę. Doprawiam solą i pieprzem, dodaję mleko i majeranek i wszystko duszę na b. małym ogniu jeszcze kilka minut.
Podaję z kaszą kuskus.
Przepis autorski.









Czerwony barszcz wigilijny

Czerwony barszcz wigilijny

 Czysty czerwony barszcz jest w naszym domu na Wigilii zawsze, zmieniają się tylko dodatki do niego - czasem jemy go z uszkami, czasem z pasztecikami lub pierogami. Przyznam, że nauczyłam się go dobrze gotować dopiero kilka lat temu, gdy wyczytałam gdzieś, że warto kilkukrotnie zagotować buraki, za każdym razem pozwalając wywarowi wystygnąć. Robię tak więc i rzeczywiście barszcz ma niesamowicie głęboki kolor i aromat. Jako że jest to zupa postna, jedynym tłustym dodatkiem jest odrobina oleju, za to nie żałuję mu czosnku i majeranku :)






Składniki:
2 kg buraków
3 litry wody
8 dużych ząbków czosnku
5 liści laurowych
5 ziaren ziela angielskiego
3 łyżki oleju
sok z połowy cytryny (lub kilka łyżek octu 10%)
suszony majeranek
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
  Buraki bardzo dokładnie myję szczoteczką, po czym (nieobrane)kroję na 4 części i wrzucam do dużego garnka, zalewam wodą i zagotowuję. Odstawiam do ostygnięcia, po czym jeszcze 2 razy powtarzam ten sam cykl. Po 3 zagotowaniu wyjmuję buraki (można je zużyć np. na sałatkę do obiadu), a do wywaru dodaję liście laurowe, ziele angielskie i pokrojony w plasterki czosnek. Dolewam olej i sok z cytryny, doprawiam solą i pierzem, dodaję majeranek i gotuję na małym ogniu ok. godziny, by barszcz nabrał smaku. Podaję z uszkami lub z pasztecikami.
Przepis autorski.





zBLOGowani.pl
Zapiekanka ziemniaczana z musztardą Tabasco

Zapiekanka ziemniaczana z musztardą Tabasco

  Kocham ziemniaki i jest to miłość dozgonna, co nie przeszkadza mi oczywiście darzyć równie wielkim uczuciem innych warzyw :)
Dziś na obiad mam chyba najprostszą potrawę, jaką można z nich przygotować (nie licząc rzecz jasna gotowania w wodzie)- zapiekankę.
   No, może układanie nie jest najprostsze, ale przecież możecie ziemniaki położyć zwyczajnie, na pleckach a nie na paluszkach :)

   Mięciutkie w środku i jednocześnie wspaniale chrupiące i rumiane z góry ziemniaczane plasterki, z dodatkiem musztardy Develey z sosem Tabasco, z ulubionymi ziołami, z oliwą i masłem.

 Mmmmm.... Można się rozpłynąć w tym smaku...

 Próbowaliście już tej musztardy ? Ja dziś sięgnęłam po nią pierwszy raz. Nie, nie jest wcale zbyt ostra; powiedziałabym raczej że odrobina tabasco przyjemnie łamie słodycz tej musztardy. Dobra oczywiście zwyczajnie, do wędlin, do kanapek, sałatek czy sosów. Lecz i do ciepłych posiłków, tak jak u mnie dziś, też ją Wam polecam.






Składniki:
1-1,5 kg ziemniaków
2 łyżki posiekanych ulubionych ziół, np. bazylii, tymianku, natki pietruszki 
3-4 łyżki musztardy Develey Tabasco
oliwa Develey
1 łyżka masła
sól, świeżo mielony czarny pieprz
Przygotowanie:
 Siekam zioła i mieszam je z musztardą Develey Tabasco na pastę. Obrane  i umyte ziemniaki kroję w cienkie plasterki, wrzucam do miski, przekładam też pastę musztardową, doprawiam solą i pieprzem i mieszam, najlepiej dłonią, by ziemniaki pokryły się pastą.
 Naczynie do zapiekania smaruję dokładnie oliwą, wykładam po kolei plastry ziemniaków (układam je pionowo).  Gdy całe naczynie jest pełne, powierzchnię oprószam jeszcze raz pieprzem i lekko skrapiam oliwą. Przykrywam naczynie folią aluminiową i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C. na 30 minut, po czym zdejmuję folię, wykładam masło w kawałkach i piekę jeszcze 15-20 minut. 
Podaję jako dodatek do pieczonego mięsa lub ryby.
Przepis autorski.










Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger