Drożdżowe bułeczki z rodzynkami

Drożdżowe bułeczki z rodzynkami

   Gdy się taką bułeczkę, zwłaszcza jeszcze ciepłą, świeżutką, weźmie do ręki, jakimś niewytłumaczalnym sposobem od razu wzrasta w człowieku poziom endorfin :) 







Składniki na 16 bułeczek:

3,5 szklanki mąki pszennej
50 g. świeżych drożdży
2 jajka
czubata łyżka smalcu
1/2 szklanki rodzynek
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki ciepłego mleka
1/2 szklanki ciepłej wody
3 łyżki cukru waniliowego
szczypta soli
2 łyżki mleka
gruby cukier do posypania
Przygotowanie:
 3 szklanki mąki wsypuję do miski, robię wgłębienie pośrodku.  Drożdże mieszam na pastę z łyżką mąki, łyżką cukru i mlekiem, wlewam do miski, odstawiam na 15 minut. Po tym czasie do miski dodaję jajka, rodzynki, smalec, pozostały cukier i cukier waniliowy, sól i wodę, zagniatam ciasto. Wyrabiam je podsypując pozostałą mąką przez ok. 10 minut, po czym odstawiam w ciepłe miejsce, by podwoiło swoją objętość ( ok. 40 minut). Wyrośnięte ciasto przekładam na stolnicę, zagniatam krótko, dzielę na 16 części. Każdą część rozgniatam dłonią w prostokąt i zwijam go w rulon, po czym spłaszczam dłonią  i układam na blasze jedną bułkę obok drugiej, z niewielkimi odstępami. Smaruję bułeczki mlekiem i lekko posypuję cukrem. Wstawiam do piekarnika o temperaturze 185 stopni C, piekę ok. 30 minut.
Przepis autorski.









Naleśniki z bananami

Naleśniki z bananami

  Dziś na obiad były pyszności - naleśniki, lekkie i owocowe, bo przy tak wysokich temperaturach na zewnątrz (i niestety niewiele lepiej w środku) jakoś nie mamy ochoty na ciężkie, mięsne dania.
  Cały sekret tych naleśników tkwi w tym, że po przygotowaniu są jeszcze raz smażone, aż staną się bardzo chrupiące i rumiane. W środku wypełnione są cudowną, kremową bananową masą, i połączenie chrupiącej skórki z aksamitnym wnętrzem daje rewelacyjny efekt. Jeśli chcecie, by były bardziej wykwintne, można podać je jeszcze z bitą śmietaną lub gałką lodów.











Składniki na 12 sztuk ( patelnia średnica 22 cm):
10 łyżek mąki pszennej
2 jajka
szczypta soli
1 łyżeczka cukru waniliowego
1/2 szklanki mleka
1/2 (do 3/4 szklanki zimnej wody)
1/3 szklanki oleju
4 dojrzałe banany
 łyżka płynnego miodu
owoce sezonowe do posypania
Przygotowanie:
   W misce ubijam lekko trzepaczką jajka z mlekiem, wodą, solą i cukrem, dosypuję stopniowo mąkę i ubijam dalej na gładkie, lejące się ciasto. Odstawiam na 10 minut, po czym dodaję olej i mieszam jeszcze raz. Na rozgrzaną patelnię wlewam kilka kropli oleju i smażę pierwszego naleśnika - do przygotowania kolejnych już oleju nie używam. Smażę wszystkie naleśniki. obrane banany dzielę wzdłuż na trzy części. Na każdym naleśniku układam jedną część banana, smaruję ją lekko miodem i zwijam w rulon. Gdy wszystkie naleśniki są przygotowane, obsmażam je na wolnym ogniu na kilku kroplach oleju na bardzo rumiany kolor. Podaję gorące, posypane owocami.














Lato w pełni!
Letnie ciasto z malinami ( bez pieczenia)

Letnie ciasto z malinami ( bez pieczenia)

  Lato w pełni, więc warto przygotować owocowy, lekki deser idealny na upalne dni. Delikatna pianka na biszkoptowym spodzie ze świeżymi, pachnącymi malinami - zapraszam na kawałeczek ;)






Składniki na okrągłą tortownicę:

opakowanie biszkoptów ( 120-150 g)
1/3 szklanki soku malinowego
2 serki waniliowe po 140 g. każdy
200 g. serka ricotta
galaretka malinowa
3 łyżki cukru pudru
świeże maliny do przybrania
Przygotowanie: 
 Moczę przez chwilkę biszkopty w soku i wykładam nimi dno tortownicy. Przygotowuję galaretkę z 3/4 ilości wody z przepisu na opakowaniu i odstawiam do ostygnięcia. Serki mieszam dokładnie z cukrem pudrem, dodaję lekko tężejącą galaretkę, mieszam do uzyskania jednolitej masy,  po czym wylewam na biszkopty. Wstawiam do lodówki na ok. 20 minut, gdy masa zacznie tężeć, wciskam lekko maliny w górną powierzchnię. Zostawiam w lodówce najlepiej na całą noc.
Przepis autorski.





Dania na zimno - czyli co jeść w upalne dni Lato w pełni! Lekkie desery bez piekarnika vol 2 Lato w pełni!
Cukinia duszona z papryką i pomidorami

Cukinia duszona z papryką i pomidorami

    Lekka, zupełnie wystarczająca jako samodzielne danie lub równie dobrze idealny dodatek np. do grillowanego mięsa - potrawka z cukinii.



Składniki :
1 duża cukinia
2 pomidory 
1 duża biała papryka
1 zielona ostra papryczka
1/2 pęczka natki pietruszki
3 łyżki oliwy
sól, pieprz
Przygotowanie:
 Umytą cukinię kroję w półplastry, wrzucam na rozgrzaną patelnię z oliwą, lekko solę. Smażę ją pod przykryciem ok. 5-6 minut,w międzyczasie mieszając, by się zeszkliła i lekko zarumieniła. Obie papryki pozbawiam nasion, kroję w paski i dorzucam na patelnię. Pomidory kroję w dużą kostkę, dokładam do pozostałych warzyw. Całość duszę pod przykrywką ok. 15 minut, doprawiam solą i pieprzem do smaku, a na kilka minut przed podaniem dodaję posiekaną natkę pietruszki.
Warzywa podaję gorące jako samodzielne danie lub jako dodatek do mięs.
Przepis autorski.








Cukinia 2014 Płaski brzuch- posiłki dietetyczne
Młode pikantne ziemniaczki w papryce

Młode pikantne ziemniaczki w papryce

   Delikatny miąższ, chrupiąca, pikantna, z wyraźnym posmakiem wędzonki skórka- takie ziemniaki są cudownym dodatkiem do obiadu.
Wymagają tylko troszkę cierpliwości, bo trzeba ich trochę popilnować. Jednak te parę chwil spędzonych nad patelnią nie będzie czasem straconym, bo Wasi współbiesiadnicy będą najprawdopodobniej wydawać rozmarzone och i ach znad talerzy ;)




Składniki :
1 kg młodych, niewielkich ziemniaków
3-4 łyżki oleju
ok. 1 łyżka soli
1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
1 łyżka wędzonej ostrej papryki 
1 łyżeczka ciemnego cukru
Przygotowanie:
 Ziemniaki myję ostrą szczoteczką,  po czym dzielę je na ćwiartki i osuszam. Na głębokiej patelni rozgrzewam olej, wrzucam ziemniaki, lekko je solę i pod pokrywką, kontrolując proces, mocno rumienię z każdej strony. Trwa to ok. 20 minut. Po tym czasie powinny być miękkie. Doprawiam solą i pieprzem, dodaję cukier i paprykę i jeszcze przez ok. 10 minut na dość silnym ogniu smażę, ciągle pod przykryciem. Często mieszam. Uwaga- nie można przypalić papryki, bo ziemniaki będą gorzkie.
Podaję gorące jako dodatek do mięs lub warzyw, z sosem czosnkowym lub majonezowym.
Przepis autorski.






To my! młode kartofelki To my! młode kartofelki
Chlebek bananowy

Chlebek bananowy

  Ciasto jest delikatne i przesycone smakiem bananów. Ten chlebek bananowy może być doskonałym śniadaniem, zabrany do pracy będzie wyśmienicie smakował do kawy i dostarczy energii na długie godziny. 



Składniki na blaszkę 15 x 25:
Jasne ciasto:
3 jajka
3/4 szklanki cukru pudru
1,5 szklanki mąki pszennej
3 łyżki cukru waniliowego
1/2 szklanki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki gęstego jogurtu
Ciemne ciasto:
1 jajko
1/3 szklanki oleju
1 łyżeczka kakao
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki mąki pszennej
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo: 
3 dojrzałe banany
cukier puder do posypania
masło do natłuszczenia formy
bułka tarta do wysypania formy
Przygotowanie:
Jasne ciasto: Do miski wbijam jajka, trzepaczką ubijam je z cukrem waniliowym i pudrem, dodaję olej, proszek do pieczenia i jogurt. Mieszam, dodaję stopniowo mąkę. Przelewam do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą blachy. Obrane banany kroję w 1-cm plastry, oprószam mąką i układam na powierzchni ciasta. 
Ciemne ciasto: Mieszam wszystkie składniki podobnie jak przy cieście jasnym, gotową masę wykładam na banany. Piekę ok. 60 minut w temperaturze 180 stopni C.
Przepis autorski.





Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger