Jarzynowa. . . zupa mleczna

Jarzynowa. . . zupa mleczna

 Gdy spróbowałam tej zupy już po ugotowaniu, gdzieś w zakamarkach pamięci otworzyła mi się furtka. Znam ten smak, na pewno coś podobnego kiedyś jadłam ! Pewnie Kochana Babcia robiła coś podobnego...
W każdym razie - naprawdę pyszna rzecz, choć może się wydawać dziwna - mleczna warzywna zupa ? A tak :) Jest kremowa i delikatna. Spróbujcie koniecznie i dajcie znać, co o tym myślicie.






Składniki:

5-6 młodych ziemniaków
1/5 sałaty lodowej
1 - 1,5 szklanki mleka 3,2 %
1 łyżka masła
2-3 łyżki tartego żółtego sera
sól, pieprz do smaku
ulubiona zielenina: koperek, natka pietruszki
Przygotowanie:
 Oczyszczone ziemniaki kroję w cienkie plasterki, przekładam do garnka z grubym dnem (ważne!), zalewam mlekiem (ilość jak na zdjęciu), lekko solę i pod przykryciem zagotowuję. Zmniejszam ogień, dokładam masło i gotuję przez ok. 10 minut, mieszając co jakiś czas. Ziemniaki powinny być miękkie- wtedy dorzucam posiekaną sałatę. Gotuję jeszcze kilka minut, po czym dorzucam ser, doprawiam zupę 
i podaję gorącą, dodatkowo posypaną porcją sera i zieleniny.
Przepis autorski.













Wegetariański obiad III
Deser z jagodami

Deser z jagodami

 Cudowny czas. Można rozkoszować się słodkimi truskawkami, bo ciągle je jeszcze widuję;  jędrnymi czereśniami i soczystymi malinami; są też już kwaskowate porzeczki i agrest, i oczywiście- jagody ! 
 Deserek, który dziś przygotowałam nie sprawi nikomu żadnego kłopotu, bo wystarczy tylko wymieszać ze sobą kilka składników i już można zachwycać się, jaki pyszny :)








 Składniki :
2 szklanki jagód
3 łyżki cukru pudru
250 g. serka ricotta
1 łyżeczka pasty waniliowej 
2 łyżki likieru waniliowego
2 łyżki wódki gorzkiej żołądkowej
2 podłużne biszkopty
Przygotowanie:
 Jagody dokładnie myję na sitku, osuszam na papierowym ręczniku. Połowę jagód mieszam z 1 łyżką cukru i widelcem duszę, by puściły sok. Połowę serka mieszam z pozostałym cukrem, dodaję pastę waniliową, likier i wódkę, odkładam. Pozostały serem mieszam z poduszonymi jagodami.
 Na dno szklanego naczynia wykładam po 2 łyżki całych jagód, a potem po łyżce białego serka. Na to warstwę serka z jagodami,  i znów troszkę całych jagód. Biszkopty siekam nożem, wsypuję na górę,  przykrywam znów warstwą jagodowego serka. Ozdabiam kleksem z białej masy, całymi jagodami - ewentualnie polewam pozostałym z duszenia sokiem. Schładzam.
Przepis autorski.














Dania na zimno - czyli co jeść w upalne dni Jagodowe lato
Papryka nadziewana kremowym bulgurem ( na parze)

Papryka nadziewana kremowym bulgurem ( na parze)


   Lubię wszystkie nadziewane warzywa- głównie za to, jakie możliwości dają. Są trochę jak zapiekanki, można w nich połączyć tyle smaku, ile pomysłów. W mojej dzisiejszej propozycji kasza jest przygotowana z mlekiem i serem, co nadaje jej bardzo delikatnej, aksamitnej konsystencji, a te cudowne, czerwone paprykowe strąki - przecież aż się proszą by je czymś wypełnić ! 

  




Składniki na 2 osoby:

2 długie czerwone papryki
1/2 szklanki kaszy bulgur
100 g. chudego parzonego boczku w plastrach
1/3 szklanki mleka skondensowanego
5 strączków żółtej fasolki szparagowej
kilka łyżek wody
kilka listków świeżej mięty
łyżka posiekanej natki pietruszki
ok. 50 g. żółtego sera
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
 Boczek kroję w drobną kostkę, przekładam do rondla z grubym dnem i pod przykryciem pozwałam mu się lekko zrumienić. Wsypuję kaszę, mieszam, zostawiam na minutę, po czym wlewam mleko i duszę na wolnym ogniu ok. 5 minut. Ucinam końcówki strąków fasoli, kroję ją w ukośne 1-cm kawałki , dodaję do kaszy. Doprawiam solą i pieprzem, dolewam kilka łyżek wody, duszę pod przykryciem jeszcze ok. 5 minut. Dodaję posiekaną miętę i pietruszkę, zestawiam z ognia, wsypuję pokrojony w drobną kostkę ser.
 Myję dokładnie papryki, po czym odkrawam górne części od łodygi, jednocześnie usuwając gniazda nasienne. Nadziewam papryki kaszą, wciskając ją łyżeczką w głąb warzyw. Tak przygotowane papryki gotuję na parze ok. 25 minut ( lub zawijam w folię aluminiową i piekę w piekarniku w temperaturze ok. 180 stopni C).
Przepis autorski.









Lato w pełni!
Salsa z cukinii i czerwonych śliwek

Salsa z cukinii i czerwonych śliwek

    Salsa jest bardzo świeża i wyrazista w smaku dzięki sporemu dodatkowi papryczek chili ( można wyrzucić część pestek, o ile ma być łagodna) i świeżym listkom melisy. Śliwki i ciemny cukier dodają słodyczy, a cukinia swoją delikatnością cudownie łączy wszystkie smaki. To jak powiew prawdziwego lata :)






 

Składniki:

1 mała cukinia
2 czerwone papryczki chili
2 czerwone śliwki
10 listków świeżej melisy
1/2 łyżeczki cukru dark muscovado
1/4 łyżeczki soli
łyżeczka oliwy
Przygotowanie:
  Dokładnie umyte warzywa i śliwki kroję w drobną kosteczkę, mieszam w miseczce. Dodaję sól i cukier, odstawiam na 10 minut , by smaki się przegryzły. Listki melisy siekam w paseczki, dodaję do miski, wlewam oliwę, mieszam dokładnie. Podaję jako dodatek do grillowanych mięs czy warzyw.
Przepis autorski.








<
Lemoniada imbirowa

Lemoniada imbirowa

   Latem szukamy pomysłu na smaczne, orzeźwiające napoje. Takim na pewno jest lemoniada z imbiru, która może być podana z różnymi dodatkami, jak choćby miętą, limonką czy kropelką wody różanej. Imbir warto wykorzystać w kuchni nie tylko ze względu na jego charakterystyczny, dość ostry smak, ale też na doskonałe dla naszego organizmu właściwości. Azjaci nie wyobrażają sobie bez niego życia, wykorzystując jego lecznicze cechy. Dość powiedzieć, że leczy przeziębienia, łagodzi migreny, likwiduje mdłości, zwiększa koncentrację. Zatem - korzystajmy :)


 Zapraszam też na lemoniadę różaną, na którą sposób znajdziecie tutaj




Składniki :
ok. 300-400 g. świeżego imbiru
2 łyżki miodu
schłodzona woda mineralna
Dodatkowo:
świeża mięta
woda różana
limonka lub cytryna
Przygotowanie:
   Imbir obieram ze skórki- łatwo robi się to za pomocą łyżeczki. Ścieram go na drobnej tarce, przekładam do miseczki. Miód rozpuszczam (o ile nie jest płynny) i mieszam ze startym imbirem. Przechowuję w lodówce w zamkniętym słoiczku.

Aby przygotować lemoniadę- na szklankę przeznaczam łyżeczkę pasty imbirowej i kilka listków mięty ( w całości lub utartych w moździerzu). Dopełniam szklankę wodą mineralną , mieszam i ewentualnie przelewam przez sitko. Wlewam dowolną ilość soku z limonki lub cytryny, podaję z kostkami lodu.
Przepis autorski.







Karkówka duszona w pomidorach i czosnku

Karkówka duszona w pomidorach i czosnku

  Mam dla Was dziś karkówkę trochę inną niż zazwyczaj podaję, bo uduszoną w bardzo aromatycznym, pomidorowym, gęstym sosie. Niech nie przerazi Was duża ilość czosnku w przepisie - owszem, nadaje daniu charakterystyczny smak, ale cała ostrość zupełnie ginie w trakcie długiego duszenia, ustępując miejsca słodyczy. W efekcie mięso jest bardzo miękkie i delikatne; potrawę można zjeść zarówno z ryżem czy makaronem, jak i po prostu np. z chlebkiem naan.



Składniki :

1 kg karkówki wieprzowej
10 ząbków czosnku
2 łyżki soli
2 łyżki mąki pszennej
kilka łyżek oleju do smażenia
200 g. przecieru pomidorowego
2 łyżki sosu rybnego
1 łyżka ciemnego cukru
3 liście laurowe
2/3 szklanki wody
czarny mielony pieprz do smaku
Przygotowanie:
 Mięso kroję w 1,5-centymetrowe plastry. Czosnek ucieram w moździerzu razem z solą i nacieram każdy plaster karkówki. Układam mięso w misce, szczelnie przykrywam folią i odstawiam na noc do lodówki. 
Mąkę przesypuję na talerz, panieruję w niej każdy kawałek mięsa i na oleju obsmażam z obu stron na rumiano. Przecier pomidorowy mieszam z sosem rybnym i cukrem i wodą. Na dno garnka ( grube dno) wlewam troszkę powstałego sosu, układam warstwę mięsa, polewam sosem, układam mięso- naprzemiennie do końca składników. Dokładam liście laurowe, doprawiam pieprzem i duszę pod przykryciem przez ok.półtorej godziny na niewielkim ogniu.
Przepis autorski.


 



Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger