Gniazdka z marcepanem

Gniazdka z marcepanem

  Rewelacyjne ciastka i z całą pewnością warto poświęcić im odrobinę uwagi :) 
Bardzo kruche, z wspaniałym marcepanowym środkiem. Choć wyglądają może niepozornie, smakiem nadrabiają to z nawiązką. 











Składniki na 30 ciasteczek :

4 żółtka
150 g. miękkiego masła
1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka pasty waniliowej
1 łyżeczka drobnej kawy rozpuszczalnej
ok. 400 g. masy marcepanowej
Przygotowanie:
 Miękkie masło miksuję z cukrem, żółtkami, kawą i pastą waniliową na puszysty krem, po czym dodaję przesianą mąkę i łyżką mieszam do połączenia składników. Przekładam ciasto na podsypaną mąką stolnicę i szybko zagniatam, po czym schładzam je w lodówce przez 30 minut.
 Masę marcepanową dzielę na 30 kulek wielkości małego orzecha włoskiego.
Ciasto rozwałkowuję na grubość ok. 0, 5 cm, wykrawam szklanką kółka. Na środku każdego kółka układam kulkę marcepanową i w dłoni oklejam ją ciastem, po czym zbieram 5 "dzióbków", by ciasto otulało dokładnie kulkę.
 Piekę ciasteczka w temperaturze 180 stopni C. przez ok. 25 minut, aż się pięknie zezłocą. Podaję posypane cukrem pudrem.
Przepis autorski.



























Jeść czy grać?
Idealny smalec do piwa

Idealny smalec do piwa

Kto lubi smalec nie będzie się mógł oderwać :)








Składniki :

200 g. świeżej słoniny
150 g. wędzonego boczku (u mnie w plastrach)
3 cebule
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka suszonego majeranku
1 łyżka przyprawy uniwersalnej ( np. Vegeta)
Przygotowanie:
Schłodzoną słoninę kroję w kostkę ok. 3 mm, wrzucam do garnka i topię pod przykryciem, aż pozostaną niewielkie skwarki. Dorzucam równie cienko pokrojony boczek, dalej pod pokrywką smażę razem, aż się wytopi i zrumieni, wtedy dodaję pokrojone w drobne kawałki cebule, doprawiam majerankiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i przyprawą. Nie zdejmuję pokrywki ! Smażę jeszcze ok. 10 minut na średnim ogniu, po czym przekładam do miseczki i pozostawiam do wystygnięcia. Gdy smalec jest półtwardy, mieszam go, wtedy równomiernie będą się nabierać wszystkie składowe :)
Przechowuję do tygodnia w lodówce w zamkniętym słoiku.











Makaroniki-sezamki

Makaroniki-sezamki

     Ktoś kto lubi sezamki pokocha  i te niezwykle delikatne ciasteczka, pełne maleńkich, chrupiących nasionek. 








Składniki:
2 białka
szczypta soli
1,5 szklanki cukru pudru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 szklanka białego sezamu
barwniki spożywcze
Przygotowanie:
 Ubijam białka ze szczyptą soli, gdy piana jest sztywna stopniowo dodaję cukier i mąkę. Dodaję uprażony wcześniej na suchej patelni sezam. Powstałą masę ewentualnie dzielę na części i barwię na równe kolory. Wykładam łyżeczką porcje na blachy wyłożone papierem ( zostawiam spore odstępy) i pozwalam się ciasteczkom rozpłynąć. Piekę w temperaturze 120-130 stopni ok. 20-25 minut. 
Przepis autorski.











Jeść czy grać?
Warzywny "śmietnik" z patelni

Warzywny "śmietnik" z patelni

  Nazywamy może to danie niezbyt pięknie, ale tak się już nazwa utarła, że nie będę jej zmieniać :) Zresztą wzięła się stąd, że czyściłam lodówkę z warzyw, jakie pozostały, i połączone razem stworzyły doskonałą potrawę. Za każdym razem jest trochę inna,a zależy to od tego, co się akurat znajdzie w lodówce :) Potrawę lubimy także z sadzonym jajkiem. 








Składniki na 2 osoby:

4-5 średnich ziemniaków
1 duża cebula
2 małe cukinie
3 małe marchewki
3-4 łodygi selera naciowego
1/2 małego kalafiora
2 ząbki czosnku
szczypiorek
świeże zioła : majeranek, natka pietruszki-wedle uznania
sól
świeżo mielony czarny pieprz
3-4 łyżki oliwy
Przygotowanie:
 Obieram ziemniaki i cebulę, czyszczę pozostałe warzywa.Cukinii nie obieram. Ziemniaki kroję w łódki, marchew i cukinie w plasterki, kalafiora dzielę na różyczki. Na głęboką patelnię wlewam oliwę, wrzucam ziemniaki, lekko solę i pod przykryciem smażę kilka minut, po czym dorzucam marchew. Stopniowo dodaję warzywa od najtwardszych po miękkie i delikatne. Na końcu dodaję czosnek i poszatkowane zioła, jeszcze chwilę razem duszę, doprawiam solą i pieprzem, podaję gorące.
Przepis autorski.









Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger