Sałatka z selera naciowego, brokuła i truskawek

Sałatka z selera naciowego, brokuła i truskawek

   Napatrzyłam się dziś na napierającą z każdego zakątka zieleń,bo po ostatnich dwóch dniach tak ciepłych do popołudnia i z deszczem wieczorem rośliny panoszą się i zewsząd ciśnie się rozbuchany roślinny dobrobyt :) Nie mogłam się opanować i niczym obraz musiałam przenieść na talerz te widoki :)







Składniki na 1 sałatkę :
2 łodygi selera naciowego
3 truskawki
16 różyczek brokuła
2 jabłuszka kaparowe
1 pomidorek koktajlowy
1 liść sałaty lodowej
kilka listków bazylii do dekoracji
Sos:
1 łyżeczka octu z białego wina
1 łyżeczka musztardy miodowej
2 łyżki oliwy
1/4 łyżeczki soli
3 łyżki wody mineralnej
Przygotowanie:
 Różyczki brokuła wrzucam na 3-4 minuty do 1/2  l. wrzątku z łyżeczką ciemnego cukru i pół łyżeczki soli.  Łodygi selera obieram z nitek dorzucam na 2 minuty do brokuła, po czym wyjmuję i wkładam pod zimną wodę. Selera kroję w słupki długości ok. 4 cm i szerokości 0,5 cm. Truskawki dzielę na 4 części. Jedno jabłuszko kaparowe kroję w cienkie plasterki, drugie kroję w wachlarzyk, nie dokrajając do końca. Liść sałaty lodowej rwę na podłużne kawałki.
 Układam sałatkę .
W słoiczku mieszam wodę z solą, dolewam ocet winny i oliwę, dodaję musztardę, zakręcam i dokładnie potrząsam, aż składniki się połączą. Polewam sałatkę.
Przepis autorski.





Zdrowy tryb życia Dania dla urody
Ciastka z dżemem

Ciastka z dżemem

  Ciastka z warstwowego ciasta serowego wypełnione ulubionym dżemem.  Takie dobre, że trudno się opanować, by nie sięgać po następne... i następne... i...









Składniki :

1,5 szklanki mąki pszennej
1,5 łyżki cukru pudru
1,5 szklanki gładkiego twarogu 
1/3 zimnego kostki masła
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
dżem brzoskwiniowy
mleko do smarowania ciastek
Przygotowanie :
  Mąkę, ser, proszek do pieczenia i cukier wkładam do miski, wkrajam masło pokrojone w cienkie plasterki i zagniatam gładkie ciasto, ewentualnie lekko podsypuję mąką. Ciasto rozwałkowuję na placek grubości ok.1/2 cm, wykrawam kółka o średnicy ok. 6 cm. W połowie kółek wycinam na środku foremką otwory. Na pełnych ciastkach na środku układam po porcji dżemu , przykrywam kółkami z dziurką. Brzegi ciastek dociskam widelcem. Smaruję mlekiem i piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 25 minut. Po ostudzeniu lekko oprószam pudrem.
Przepis autorski. 







Pasta z zielonego groszku

Pasta z zielonego groszku

   Jedliście już kolację ? A może nie macie pomysłu co dobrego zjeść  ? Z dużym prawdopodobieństwem znajdziecie puszkę groszku gdzieś w szufladzie ... Jeśli tak, zachęcam do spróbowania tej pysznej pasty na bazie zielonego groszku, z curry i mlekiem kokosowym. Smacznego !






Składniki :
200 g. zielonego groszku z puszki
1/2 łyżeczki curry
1 łyżka oliwy
1 łyżka mleka kokosowego
2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku
1/2 ząbka czosnku
czarny pieprz
Przygotowanie : 
 Odcedzony groszek duszę widelcem na masę, dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek i szczypiorek. Dodaję mleko, oliwę i curry, doprawiam do smaku świeżo zmielonym pieprzem. Mieszkam wszystko dokładnie, aż składniki się połączą. Podaję z grzanką.
Przepis autorski.







Zdrowy tryb życia
Bułki z makiem i żurawiną

Bułki z makiem i żurawiną

 Słodycz żurawiny sprawia, że bułeczki pasują zarówno do wędliny, jak i dżemu. Łatwe w przygotowaniu, na pewno się udadzą !





Składniki na 6 bułek :

1,5 szklanki maki pszennej
20 g. świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli
1/4 szklanki oleju
1/4 szklanki mleka
2 łyżki maku
2 łyżki suszonej żurawiny
Przygotowanie:
 Rozkruszone drożdże ucieram z mlekiem,cukrem i łyżeczką maki na pastę, pozostawiam pod przykryciem  w ciepłym miejscu na 15 minut do wyrośnięcia.
 Przesiewam mąkę do miski, dodaję wyrośnięte drożdże i pozostałe składniki, zagniatam ciasto i przykrywam miskę folią - odstawiam do lodówki na minimum 5 godzin. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. 
 Po wyrośnięciu lekko zagniatam ciasto by pozbyć się gazów, po czym dzielę je na 6 równych części. Z każdej części formuję wałeczek i zwijam go w ślimaka, koniec smaruję wodą lub mlekiem i dokładnie dociskam. Układam bułeczki na blasze wyłożonej papierem i pozostawiam na 15 minut do napuszenia. Smaruję mlekiem i posypuję makiem. Piekę ok. 20-25 minut w temperaturze 220 stopni C.
Przepis autorski.










Ciastka z kokosem i morelami

Składniki na 24 ciastka:
1,5 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru pudru
1/2 margaryny
3 żółtka
2 łyżki maślanki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru waniliowego
3 łyżki otrębów pszennych
3 łyżki wiórków kokosowych
15 suszonych moreli pokrojonych w cieniutkie paseczki
15 orzeszków ziemnych rozgniecionych w moździerzu
100 g białej czekolady
40 g mlecznej czekolady
P1181534 (2).JPG
Przygotowanie : 
 Nagrzewam piekarnik do 185 stopni ( termoobieg). Margarynę siekam z mąką w misce, dodaję pozostałe składniki ( oprócz czekolady). Zagniatam ciasto. Rozwałkowuję na placek o grubości ok. 3 mm i okrągłą foremką wykrawam ciasteczka ( u mnie średnica 7,5 cm). Układam na blachach wyłożonych papierem i piekę ok. 15 minut do lekkiego zrumienienia. Pozostawiam do ostygnięcia.
W międzyczasie rozpuszczam czekoladę w kąpieli wodnej ( miska na garnku z lekko gotującą się wodą - tak by dno miski nie dotykało powierzchni wody). Każde ostudzone ciastko za pomocą noża smaruję czekoladą i odkładam na kratkę do ostygnięcia. Ciastka z lekko przestudzoną czekoladą ozdabiam widelcem we wzorki :-)
Przepis autorski.
 P1181517 (2).JPG
P1181526 (2).JPG

Mazurek z waniliowym kajmakiem

Mazurek z waniliowym kajmakiem

   Słodkie mazurki przywędrowały do nas z dalekiego Wschodu wraz z Turkami i Tatarami. Mogą mieć w sobie w zasadzie wszystko, co nam kojarzy się ze słodyczą i przepychem, wystarczy więc tylko trochę fantazji, by powstało to piękne i strojne, a co najważniejsze-słodkie ciasto :)






Składniki :

Ciasto:
1 szklanka maki pszennej
2 ugotowane żółtka
1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżka cukru waniliowego
1/2 kostki masła
1/5 szklanki mleka do kawy 7,5%
Kajmak: 
500 ml mleka do kawy 7,5%
5 pełnych łyżek cukru pudru
1/2 laski wanilii
Przygotowanie :
 Siekam masło z mąką i żółtkami, dodaję pozostałe składniki, szybko zagniatam ciasto. Wkładam je do lodówki na ok. godzinę.
 W rondlu z grubym dnem zagotowuję mleko z cukrem i wanilią ( laskę wanilii przekrawam wzdłuż, nożem wyskrobuję nasionka i wszystko dodaję do mleka). Zmniejszam ogień i mieszając, gotuję ok. godziny. Masa powinna coraz bardziej gęstnieć.  Sprawdzam,czy zastyga, nakładając troszkę na zimny talerzyk.
  Ciasto dzielę na 2 części, rozwałkowuję na grubość ok. 1 cm, wykrawam dwa równe prostokąty. Brzeg jednego ozdabiam spiralką ze zwiniętego paska ciasta ( smaruję rant prostokąta wodą i doklejam ozdobny brzeg). Nakłuwam ciasto widelcem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Piekę ok. 25-30 minut do zezłocenia. Przekładam na kratkę do wystudzenia.
 Prostokąt bez ozdobnego rantu smaruję połową dość ciepłego, gęstego kajmaku, nakładam warstwę dżemu brzoskwiniowego, przykrywam drugim prostokątem. Wypełniam go pozostałym kajmakiem, ozdabiam dowolnie. Pozostawiam do całkowitego ostygnięcia.
Przepis autorski.











Wielkanocne Smaki - edycja IV Wielkanocne Smaki - edycja IV
Curry z jajek

Curry z jajek

 W Wielki Piątek chcę Wam zaproponować potrawę zarówno postną, jak i jednocześnie wielkanocną, bo z jajek :) Próbowaliście kiedyś jajek smażonych w głębokim tłuszczu? Ja też nie- do dziś.
 Potrawka pyszna, sos po prostu rewelacja, serdecznie zachęcam do wypróbowania, bo naprawdę warto!





Składniki :

8 jajek
olej do głębokiego smażenia
2 dojrzałe pomidory
25 g. masła klarowanego
1 cebula
1 ząbek czosnku
400 ml mleka kokosowego
1 łyżeczka kurkumy
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
1/2 łyżeczki curry
sól do smaku
Przygotowanie:
 Jajka gotuję przez 6 minut, po czym schładzam i obieram ze skorupek. W rondlu o grubym dnie rozgrzewam olej na do temperatury 170 stopni C ( kawałek chleba do niego wrzucony powinien zbrązowieć w ciągu 20 sekund). Wkładam jajka i smażę je partiami, aż staną się chrupiące i złote. Osączam je na papierowym ręczniku.
 Delikatnie nacinam pomidory i wkładam je na 20 sekund do wrzątku, po czym obieram je ze skórki. Siekam, usuwając gniazda nasienne.
 Masło rozpuszczam na głębokiej patelni, dodaję posiekano drobno cebulę i czosnek, podsmażam je na złoty kolor. Dodaję pomidory i smażę aż będą zupełnie miękkie, stopniowo dolewam mleko kokosowe. Dodaję kurkumę, pieprz, curry i solę do smaku. Doprowadzam do wrzenia, po czym zmniejszam ogień i gotuję sos jeszcze przez 2-3 minuty, aż zacznie gęstnieć. Wkładam jajka, podgrzewam kilka minut.

Przepis pochodzi z książki : Szczypta smaku...Indie, wyd. Wega Delbana Polska










Zdrowy tryb życia Jajka na Wielkanoc Wielkanocne Smaki - edycja IV
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger