Strudel z jabłkami  i brzoskwiniami

Strudel z jabłkami i brzoskwiniami

  Niedawno po raz drugi obejrzałam ,,Bękarty wojny". Pamiętacie scenę w kawiarni, gdzie Shosanna rozmawia, a właściwie milczy z pułkownikiem Hansem Landa ? Zamówił dla nich obojga strudel jabłkowy z bitą śmietaną. Nie jestem pewna, czy Shosanna w ogóle czuła smak ciasta, ja na jej miejscu prawdopodobnie nie przełknęłabym ani kęsa. Na szczęście mój strudel możemy z przyjemnością zjeść do popołudniowej kawy bez odrobiny stresu:)









Składniki :

Ciasto :
250 g. mąki
1 jajko
3 łyżki oliwy
szczypta soli
woda 
Nadzienie :
1 kg twardych, niezbyt soczystych jabłek
3-4 brzoskwinie z syropu
150 g. herbatników
50 g. rodzynek
2 łyżki miodu
1 cytryna
3 łyżki orzeszków piniowych
Przygotowanie : 
Podłużną blachę smaruję masłem i lekko oprószam mąką.
Zalewam rodzynki ciepłą wodą na 15 minut, odsączam. Obrane jabłka kroję w cienkie plasterki, przekładam do miski, dodaję brzoskwinie w plasterkach, rodzynki, miód, startą skórkę z cytryny i orzeszki piniowe. Odstawiam do macerowania na pół godziny.
 Mąkę mieszam z solą, jajkiem, oliwą i na początek 3 łyżkami zimnej wody. Jeśli da się zagnieść ciasto, nie dolewam więcej wody, jeśli jest taka konieczność, dolewam jeszcze łyżkę. Starannie wyrabiam ciasto, aż stanie się elastyczne  i gładkie. Formuję je w kulę, skrapiam oliwą i odstawiam na pół godziny.
 Stolnicę oprószam mąką i rozwałkowuję ciasto na jak najcieńszy płat. 2/3 powierzchni posypuję pokruszonymi herbatnikami, a potem wykładam na nie masę z jabłek i rodzynek. Zwijam w rulon i delikatnie przekładam go na blachę; nakłuwam ciasto w kilku miejscach. Piekę przez 30 minut w temperaturze 220 stopni C, po czym smaruję ciasto syropem brzoskwiniowym (pozostałym w puszce) i piekę jeszcze przez 20 minut. Jeszcze ciepłe ciasto posypuję cukrem pudrem.
Inspiracja przepisem z książki: Włoskie smaki, wydawnictwo Olesiejuk.


















Kto codziennie jabłko zjada - potrawy z jabłek
Sos słodko-kwaśny ( chili i czosnek)

Sos słodko-kwaśny ( chili i czosnek)

Rozpoczął się sezon grillowy, przyda się sos słodko-kwaśny :)
Zamiast uzupełniać zapasy w sklepie przygotowałam sama sporą butelkę własnego. Smakuje właściwie tak samo, myślę że ta ledwo wyczuwalna różnica to po prostu brak w moim sosie....chemii :)  Polecam, jest przepyszny.









Składniki :

2 szklanki wody
3/4 octu ryżowego
2/3 szklanki białego cukru
1/3 łyżeczki soli
1 czubata łyżka ciemnego cukru dark muscovado
1,5 łyżeczki mąki ryżowej lub skrobi ziemniaczanej
3 czerwone papryczki chili
5 ząbków czosnku
skórka otarta z 1 cytryny
Przygotowanie :
 Z papryczek usuwam gniazda nasienne, pozostawiając pestki. Czosnek i papryczki siekam drobno, razem z pestkami i skórką cytryny przekładam do rondelka. Wlewam wodę, oba rodzaje cukru , sól i ocet i zagotowuję. Mąkę ryżową rozprowadzam w 2 łyżkach wody, dodaję do rondla, jeszcze chwilę razem podgrzewam. 1/3 sosu miksuję dla uzyskania charakterystycznego, czerwonawego koloru , mieszam  z pozostałą częścią. Przelewam do butelki, pozostawiam do ostygnięcia. Przechowuję w lodówce do tygodnia.
Przepis autorski. 

















Red Hot Chilli
Pizza z kapustą

Pizza z kapustą

  Zestawienie składników może wydawać się to trochę nietypowe, bo kto je kapustę kiszoną z musztardą ? Zapewniam Was jednak, że smak jest wyborny; ciasto jest lekko słodkie, kapusta pikantna, a musztardowo -serowy sos łączy te smaki w idealną całość. 






Składniki na 4 małe pizze :

Ciasto:
1 szklanka mąki pszennej
15 g. świeżych drożdży
1/4 szklanki ciepłego mleka
1/2 łyżeczki majeranku
1/3 łyżeczki miodu
1/3 łyżeczki soli
3 łyżki oliwy
Kapusta :
100 g. kapusty kiszonej
1 duża cebula
2-3 łyżki wody
1 łyżka oleju do smażenia
sól i pieprz do smaku
Sos - mieszam  wszystkie składniki:
3 łyżki przecieru pomidorowego
2 łyżki słodkiej musztardy (u mnie bawarska)
1/3 łyżeczki soli
3 łyżki drobno startego żółtego sera
Przygotowanie : 
 W przesianej do miski mące robię dołek, wkruszam do niego drożdże, dodaję troszkę miodu, wlewam 2-3 łyżki mleka i pozostawiam na 10 minut, aż drożdże wyraźnie urosną. Dodaję pozostałe mleko, miód, sól, majeranek i oliwę, zagniatam ciasto. Zostawiam pod przykryciem na 15 minut. 
W międzyczasie obraną cebulę kroję w plasterki i smażę na łyżce oleju na średnim ogniu (pod przykryciem), by zmiękła i lekko się zarumieniła. Dodaję do cebuli kapustę i wodę, duszę razem przez 15 minut. Doprawiam  solą i pieprzem, odstawiam do przestudzenia.
Wyrośnięte ciasto przekładam na stolnicę posypana mąką, zagniatam lekko, dzielę na 4 części. Każdą rozwałkowuję na kształt kółka o średnicy ok. 10 cm. Brzegi każdego kółka  zawijam zgodnie ze zdjęciem i lekko nacinam nożem. Przekładam na blachę wyłożoną papierem, każde kółko  smaruję sosem i wykładam porcję kapusty. Piekę w temperaturze 180 stopni C. przez ok. 20 minut. Smakują zarówno na ciepło jak i na zimno.
Przepis autorski.













Mini rogaliki

Mini rogaliki

Na porannym obrazie z satelity niebo nad 3/4 Polski było czyste, tylko nad pasem wzdłuż Odry zawisły nieruchome chmury. Tym niemniej  poranny spacer we mgle i dusznym aż powietrzu nastroił mnie wspaniale ;) Teraz słońce świeci jakby nigdy nie było inaczej, a ja postanowiłam uprzyjemnić nam sobotnie popołudnie maleńkimi, waniliowymi słodkościami. Życie jest piękne , gdy można zachłysnąć się takimi drobiazgami -i nie tylko o rogalikach mowa ;)








Składniki (48 sztuk):
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki cukru pudru
1/2 kostki zimnego masła
2 żółtka
1 czubata łyżka gładkiego twarogu
3 łyżki cukru waniliowego
cukier puder do posypania
Przygotowanie :
W misce siekam masło z mąką, dodaję resztę składników i szybko zagniatam ciasto. Schładzam je przez pół godziny.  Schłodzone ciasto dzielę na 4 części, każdą rozwałkowuję na kółko o średnicy ok. 10 cm i dzielę je na 12 trójkątów. Lekko posypuję cukrem pudrem i zwijam od szerszego końca jak na zdjęciu. Ściskam i zawijam końce. Rogaliki układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, piekę ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni C. Gdy ostygną oprószam pudrem.





















Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger