Ciasteczka jak baklawa

Ciasteczka jak baklawa

   Nie zawsze ma się czas i ochotę na przygotowanie ciasta filo, prawda? Moim zamiennikiem w tej wersji jest ciasto serowe, nadziane pysznym marcepanem i nasączone cytrynowym syropem. Zapewniam, że tak przygotowane ciasteczka będą Wam smakowały równie dobrze, jak baklawa :) 





Składniki na ok. 30 ciasteczek : 

1 szklanka mąki pszennej
200 g. białego gładkiego serka
200 g. zimnego masła
1 łyżka cukru waniliowego
200 g. masy marcepanowej
3 łyżki mielonych pistacji
Syrop : 
1/2 szklanki wody
1 szklanka cukru
sok z połowy cytryny
Przygotowanie  :
Gotuję syrop z wody, cukru i soku cytrynowego  - ok. pół godziny na wolnym ogniu, aż lekko zgęstnieje.
W misce siekam masło z mąką, dodaję serek i cukier, zagniatam ciasto - schładzam je w lodówce przez minimum pół godziny. Rozwałkowuję ciasto na grubość kilku milimetrów , wykrajam szklanką kółka i na każde kółko kładę kulkę uformowaną z masy marcepanowej.  Sklejam, by powstała kulka. Piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. ok. 18-20 minut.  Jeszcze gorące ciasteczka przekładam na talerz i polewam gorącym syropem, powtarzając czynność kilkukrotnie co kilka minut. Na koniec posypuję pistacjami.
Przepis autorski. 

Jeśli spodobał Ci się ten przepis, mogą zainteresować Cię także :

pyszne serowe ciastka
marcepanowe herbatniki z serem



















Szpinakowa baba

Szpinakowa baba

  Bardzo delikatna, kremowa zapiekanka doskonała na obiad, serdecznie polecam! 









Składniki:

Masa szpinakowa: 
250 g. świeżych liści szpinaku
200 g. gęstego jogurtu
2 jajka
2 ząbki czosnku
1 łyżka mąki ziemniaczanej
50 g. startego żółtego sera
1 łyżka oleju
sól, pieprz
Ciasto:
200 g. mąki razowej żytniej
100 g. zimnego masła
1/4 łyżeczki soli
4 łyżki zimnej wody
otręby żytnie do posypania foremki 
Przygotowanie:
  Mąkę siekam w misce z masłem i solą, dodaję wodę i palcami zagniatam ciasto. Ważne, żeby podczas całego procesu przygotowania ciasto było jak najzimniejsze. Formuję je w kulę, schładzam w lodówce minimum 30 minut.
 W tym czasie umyte liście szpinaku wrzucam na patelnię z rozgrzanym olejem i przez 2-3 minuty smażę, mieszając - liście bardzo stracą na objętości. Doprawiam solą i pieprzem. Studzę. Jogurt mieszam dokładnie z jajkami, mąką ziemniaczaną, serem i zmiażdżonym czosnkiem, dodaję zimny szpinak, mieszam, w razie potrzeby doprawiam.
 Foremkę na babkę dokładnie smaruję masłem i posypuję otrębami, wyklejam ciastem i wstawiam na 20 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni C. Po tym czasie wlewam do formy z ciastem masę szpinakową i piekę w temperaturze 180 C. ok. 40 minut . Sprawdzam patyczkiem, czy masa się ścięła. Babę podaję na gorąco.
Przepis autorski.















Kopytka z rzeżuchą

Kopytka z rzeżuchą

  Od kilku tygodni króluje u mnie rzeżucha ,  i tak się panoszy że dziś wprosiła się do kopytek ;) 





Składniki :
1 kg ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków
1 jajko
10-12 łyżek mąki pszennej
1/2 płaskiej łyżeczki soli
2 czubate łyżki posiekanej rzeżuchy
2 czubate łyżki posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie:
 Mieszam ziemniaki ze jajkiem, solą  i ziołami, dodając stopniowo mąkę  - by ciasto dało się uformować w jednolitą kulę. Nie zagniatam długo, bo ciasto zacznie się bardzo kleić. Rozpłaszczam kulę na grubość 3 cm i kroję na paski, a każdy pasek na prostokąty - by powstały duże kluseczki w kształcie kopytek. Gotuję w lekko osolonym wrzątku przez ok. 4 minuty po wypłynięciu klusek .  
 Podaję prosto z wody z olejem lnianym lub odsmażone - u mnie dodatkowo z listkami świeżego szpinaku. Smacznego :)
Przepis autorski.






Ciabatta z pieczarkami

Ciabatta z pieczarkami

    W Bielsko-Białej na dworcu PKP kiedyś sprzedawano pyszne bułki z pieczarkami, i ilekroć tam byłam nie mogłam się im oprzeć ;) Smak do odtworzenia jest bardzo łatwy, myślę że można go odmienić dodając do pieczarek trochę tartego żółtego sera. Danie jest sycące i wspaniale smakuje np.na drugie śniadanie.



Składniki ( na 1 bułkę ) :

1 ciabatta
15 pieczarek
1/2 średniej cebuli
1 łyżeczka oleju 
sól, pieprz 
Przygotowanie : 
Pieczarki kroję w cienkie plasterki, cebulę w drobną kostkę. Na rozgrzany olej wrzucam cebulkę, duszę 2-3 minuty pod przykryciem, po czym dodaję pieczarki. Smażę ok. 5 minut. Pieczarki powinny być miękkie, ale nie rumiane. Doprawiam farsz solą i pieprzem.
 Odkrajam koniec bułki i wydrążam widelcem jej środek, by powstała kieszonka. Nadziewam bułkę farszem z pieczarek i na 3-4 minuty wkładam do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C. ( lub na chwilkę do mikrofalówki).





Kruche torciki z kremem waniliowym

Kruche torciki z kremem waniliowym

    Wracam często i chętnie do smaków dzieciństwa , i jednym z takich wspomnień jest smak lodów waniliowych kładzionych łyżką na krojone w kwadraty wafle :) Lody były w dużych bańkach, smakowały wanilią i słodką śmietanką ... 
 Dziś spróbowałam odtworzyć to wspomnienie w innej trochę formie. Waniliowy budyniowy krem bardzo dobrze komponuje się z kruchym ciastem.







Składniki: Krem waniliowy :

1 budyń waniliowy 
ziarenka z połowy laski wanilii
1,5 szklanki mleka
3/4 kostki miękkiego masła
cukier puder do smaku
Ciasto:
2 żółtka
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki cukru pudru
1/2 kostki masła
ziarenka z połowy laski wanilii
szczypta soli
Przygotowanie :
  Mąkę siekam w misce z masłem i resztą składników, zagniatam szybko ciasto, schładzam je w lodówce ok. godziny. W międzyczasie gotuję gęsty budyń, po schłodzeniu ubijam go z masłem , cukrem i wanilią na gładki krem. Ciasto rozwałkowuję w prostokąt na wielkość blachy, przekładam ostrożnie na wyłożoną papierem blachę za pomocą wałka . Nożem do pizzy dzielę je na kwadraty, nakłuwam widelcem i piekę w temperaturze 185 stopni C ( termoobieg) do zrumienienia. Po wystudzeniu jeszcze raz dzielę na kwadraty  ( dzięki wcześniejszemu nacięciu będą równe) . Składam po 2 ciastka, przekładając je porządną warstwą kremu. Podaję oprószone cukrem pudrem.
Przepis autorski.









Placki ziemniaczane z rozmarynem i suszonymi pomidorami

Placki ziemniaczane z rozmarynem i suszonymi pomidorami

Zachęcam Was , by spróbować w ten sposób przygotować placki . Sposób ich starcia i dodatki całkiem zmieniają smak potrawy. Placek jest chrupiący, konkretny, ażurowy ;) 






Składniki ( na 1 osobę ) :

1 duży ziemniak
1 mała cebulka szalotka
1 suszony pomidor ( u mnie nie z zalewy,a faktycznie suchy )
5-6 posiekanych listków świeżego rozmarynu
1 płaska łyżeczka mąki 
szczypta soli ( uwaga, słony pomidor)
pieprz
szczypta majeranku 
Nie dodałam jajka !
Przygotowanie :
 Cebulkę kroję w cienkie piórka, pomidora w długie paseczki, a ziemniaka staram się zetrzeć na jak najdłuższe wąsy ;) Mieszam razem w palcach, dodając mąkę , zioła , sól i pieprz. Wykładam na patelnię z gorącym olejem i smażę w każdej strony ok. 2 minut. Podałam z rzeżuchą i marynowaną cebulką, która podkreśliła pięknie smak.
Przepis autorski.







Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger