Ciasteczka z cytrynowym kremem

Ciasteczka z cytrynowym kremem

  Wielką przyjemność sprawia  mi wymyślanie nowych ciasteczek ;) Te otrzymały lekki cytrynowy krem, co w połączeniu z dość słodkim ciastem dało połączenie pierwsza klasa !





Składniki na ok. 16 ciastek :

na ciasto  :

1 szklanka maki pszennej
1/2 szklanki mąki kukurydzianej
125 g. margaryny
1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżka ciemnego cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
1 żółtko
na krem :
2 czubate łyżki serka mascarpone
2 łyżeczki mąki ryżowej lub ziemniaczanej
1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżeczki cukru pudru

Przygotowanie  :


Mieszam na jednolitą masę wszystkie składniki kremu. Przekładam do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką.

W misce siekam margarynę z mąką pszenną i kukurydzianą, dodaję resztę składników, rozcieram w palcach do czasu, gdy składniki zaczną się łączyć, zagniatam elastyczne, gładkie ciasto. Rozwałkowuję na grubość ok. 4 mm. wykrawam okrągłą foremką ( lub szklanką, kieliszkiem itd :)) 16 kółeczek. Połowę przekładam na wyłożoną papierem blachę, a we wszystkich pozostałych kółkach robię nacięcie w kształcie krzyża na środku, uważając by nie przeciąć ciastek ( zostawiam ok. 0,5 cm.)
 Każde nacięcie wywijam jak na zdjęciu, tworząc coś w rodzaju kołnierzyka, który ozdobnie nacinam nożem.




 Wszystkie 16 ciasteczek piekę w temperaturze 180 stopni C. przez ok. 10 minut, po tym czasie wyjmuję blachy z piekarnika i  na pełnych ciastkach wyciskam obręcz z masy z mascarpone, łączę z drugim rodzajem ciastka ,  i ozdobnie uzupełniam krem .
 Ciastka wkładam jeszcze na 6-7 minut do piekarnika.

Przepis autorski.









Ciastka z czarnym sezamem i malinami

Ciastka z czarnym sezamem i malinami

   Lubię kolory ziemi, lubię dotyk piasku pod stopami , jego chrzęst i jednocześnie delikatność. Ciasteczka wyglądają jakby je dziecko w piaskownicy usypało z piasku i kamyczków :)





Składniki na 8 dużych ciasteczek : 

3 pełne łyżki białego sezamu

3 pełne łyżki czarnego sezamu
3 pełne łyżki ziaren słonecznika
100 g. migdałów pokrojonych w słupki
3 pełne łyżki ciemnego cukru
4 łyżki otrębów pszennych
2 łyżki suszonych malin
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
6 łyżek neutralnego w smaku oleju 
2 jajka (podzielone na żółtka i białka)
kilka kropli olejku migdałowego
2 miski 

Przygotowanie : 

 Na gorącej, suchej patelni po kolei prażę (nie mieszając) : biały sezam, czarny sezam i słonecznik, a następnie również po kolei rozcieram je w moździerzu.

Do jednej miski wsypuję: słonecznik, migdały, suszone maliny i olejek migdałowy, do drugiej: czarny i biały sezam. 
Ubijam pianę z białek, równo rozdzielam i dodaję do obu misek, resztę składników dzielę na pół i też dodaję równo do misek. Mieszam każdą masę.
   Na blachę wyłożoną papierem łyżką wykładam najpierw płaskie placuszki z miski z ciemnym sezamem, a na nie po łyżce z miski z migdałami i malinami.
Piekę w temperaturze ok. 180 stopni C. przez ok. 18 minut. Uwaga, nie należy dopuścić do zbytniego zrumienienia, bo ziarna staną się gorzkie.
 Swoje ciastka po upieczeniu okroiłam , żeby nadać im kształt kosteczek. Oczywiście boczki się nie zmarnowały :)
Przepis autorski














Ależ to cebula była winna !   :)

Ależ to cebula była winna ! :)

Tak, winna łzom przy przygotowywaniu tej potrawy :)
Mięciutka,kremowa cebula nadziewana pysznym , aromatycznym mięsem;
ze słodkimi daktylami, marchewką i kroplą balsamicznego octu winnego.


Składniki dla 2 osób :
1 po dużej cebuli na osobę ( u mnie biała cebula czosnkowa)
po 1 goździku na cebulę 
duża marchew
6 suszonych daktyli
2 ząbki czosnku
1 łyżka masła
oliwa do pieczenia
łyżka octu balsamicznego
szczypta suszonych płatków chili 
szczypta soli
sos chili
100 g. mięsa z szynki wieprzowej ( bądź innego ulubionego, równie dobrze może być drób)
 do marynaty mięsa : 
3 łyżki jasnego sosu sojowego
3 łyżki sosu worcester ( chodziło mi o posmak śliwki, więc można ominąć sos, a dodać śliwkę ;))
2 ząbki czosnku
1/4 łyżeczki soli 
Przygotowanie : 
Wczoraj wcześniej umyte i oczyszczone mięso pokroiłam w sporą kostkę i zamarynowałam  w przyprawach. Okryłam szczelnie i schowałam na noc do lodówki. Dziś mięso najpierw podsmażyłam na niewielkiej ilości oliwy, a później dolałam 1/3 szklanki wody i razem z całą marchewką udusiłam do miękkości.

Rozdrobniłam marchew widelcem, a mięso pokroiłam na drobne kawałki.

Cebule wydrążyłam nożem jak na zdjęciu :

Każdy wydrążony dołek wyłożyłam marchewką , a na marchewkę wyłożyłam porcję mięsa tak, by wypełnić cebulę : 
I jeszcze kropla ostrego sosu chili : 
Teraz związałam obie połówki nitką, aby było łatwiej nacięłam je lekko nożem ; nić chowa się w rozcięcie i łatwo można scalić cebulę  :



Wbiłam w każdą cebulę goździk , posypałam płatkami chili i szczyptą soli  :



Tak przygotowane cebule ułożyłam w naczyniu żaroodpornym, skropiłam oliwą, na dno naczynia wrzuciłam daktyle i zmiażdżony czosnek, dodałam masło, całość posypałam płatkami chili, a w miejsce rozcięcia każdej cebuli wlałam po odrobinie balsamico.

 Naczynie wstawiłam do foliowego worka do pieczenia, uprzednio go lekko zwilżając.

Cebule piekłam przez  ok. 100 minut w temperaturze 190 stopni C.
Podałam z gorącą grzanką z pełnoziarnistego chleba.

Przepis autorski.


Ciastka z nadzieniem z mascarpone i jagód goji

Ciastka z nadzieniem z mascarpone i jagód goji

   To niepolityczne chwalić siebie samego, choć w polityce chyba modne :), ale te ciastka, pomimo że wyglądają niepozornie, wyszły mi po prostu ŚWIETNE !  W smaku doskonałe, kruche z kremowym nadzieniem i niespodzianką z owoców goji.




Składniki na ciasto : 
1 szklanka maki pszennej
150 g. masła
2 żółtka
1 czubata łyżka ciemnego cukru muscovado
1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżka cukru waniliowego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na nadzienie : 
250 g. serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki mąki ryżowej lub ziemniaczanej
2 łyżki jagód goji
2 łyżki mocnego alkoholu







Przygotowanie : 

 Jagody goji zalewam alkoholem i pozostawiam na ok. godzinę.
 W misce siekam zimne masło z mąką,wszystkimi rodzajami cukru , żółtkami i proszkiem do pieczenia, a następnie rozcieram w palcach aż powstaną grudki ( bez widocznych kawałków masła). Zagniatam ciasto w całość.
Mieszam w miseczce mascarpone, cukier puder, mąkę ryżową i odsączone owoce goji.
Rozwałkowuję cienko ciasto ( ok. 3 mm) - i wycinam w dowolny kształt, u mnie kwadraty.
Na środek każdego nakładam łyżeczkę serka, nakrywam drugim kwadratem i przekładam na wyłożoną papierem blachę. 
Piekę w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni C. ok. 20 minut, ciastka mają być rumiane, ale niezbyt mocno.
 Pozostawiam na blaszce do ostygnięcia .
Przepis autorski.



Orzeszki - ciasteczka  bez mąki

Orzeszki - ciasteczka bez mąki

Jeśli ciastka mogą być lekkie i fit, to te są takie na pewno. Nie za słodkie, 
z orzechową nutką, chrupiące z zewnątrz, miękkie w środku. I zupełnie bez mąki :)


Składniki na 12 ciasteczek :

1 jajko
25 g. miękkiego masła
1,5 łyżeczki cukru pudru
1 łyżka ciemnego cukru
1 łyżka cukru waniliowego
5 czubatych łyżek otrębów pszennych
5 wyłuskanych orzechów włoskich
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta cynamonu
Przygotowanie:
Ucieram mikserem miękkie masło z jajkiem, proszkiem do pieczenia i cukrami. Dodaję otręby, cynamon i zmiażdzone w moździerzu lub drobno posiekane orzechy. Mieszam wszystko łyżka, by składniki się połączyły.
Na wyłożoną papierem blachę wykładam łyżeczką (a właściwie za pomocą 2 łyżeczek - przekładając z jednej na drugą tak, by powstał równy, ładny kształt jak na zdjęciu) ciasteczka, piekę je w piekarniku nagrzanym do temperatury 185 stopni C. przez ok. 15-17 minut, aż się lekko zrumienią.
Przepis autorski.










Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger