Ciasteczka z cytrynowym kremem

Ciasteczka z cytrynowym kremem

  Wielką przyjemność sprawia  mi wymyślanie nowych ciasteczek ;) Te otrzymały lekki cytrynowy krem, co w połączeniu z dość słodkim ciastem dało połączenie pierwsza klasa !





Składniki na ok. 16 ciastek :

na ciasto  :

1 szklanka maki pszennej
1/2 szklanki mąki kukurydzianej
125 g. margaryny
1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżka ciemnego cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
1 żółtko
na krem :
2 czubate łyżki serka mascarpone
2 łyżeczki mąki ryżowej lub ziemniaczanej
1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżeczki cukru pudru

Przygotowanie  :


Mieszam na jednolitą masę wszystkie składniki kremu. Przekładam do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką.

W misce siekam margarynę z mąką pszenną i kukurydzianą, dodaję resztę składników, rozcieram w palcach do czasu, gdy składniki zaczną się łączyć, zagniatam elastyczne, gładkie ciasto. Rozwałkowuję na grubość ok. 4 mm. wykrawam okrągłą foremką ( lub szklanką, kieliszkiem itd :)) 16 kółeczek. Połowę przekładam na wyłożoną papierem blachę, a we wszystkich pozostałych kółkach robię nacięcie w kształcie krzyża na środku, uważając by nie przeciąć ciastek ( zostawiam ok. 0,5 cm.)
 Każde nacięcie wywijam jak na zdjęciu, tworząc coś w rodzaju kołnierzyka, który ozdobnie nacinam nożem.




 Wszystkie 16 ciasteczek piekę w temperaturze 180 stopni C. przez ok. 10 minut, po tym czasie wyjmuję blachy z piekarnika i  na pełnych ciastkach wyciskam obręcz z masy z mascarpone, łączę z drugim rodzajem ciastka ,  i ozdobnie uzupełniam krem .
 Ciastka wkładam jeszcze na 6-7 minut do piekarnika.

Przepis autorski.









Ciastka z czarnym sezamem i malinami

Ciastka z czarnym sezamem i malinami

   Lubię kolory ziemi, lubię dotyk piasku pod stopami , jego chrzęst i jednocześnie delikatność. Ciasteczka wyglądają jakby je dziecko w piaskownicy usypało z piasku i kamyczków :)





Składniki na 8 dużych ciasteczek : 

3 pełne łyżki białego sezamu

3 pełne łyżki czarnego sezamu
3 pełne łyżki ziaren słonecznika
100 g. migdałów pokrojonych w słupki
3 pełne łyżki ciemnego cukru
4 łyżki otrębów pszennych
2 łyżki suszonych malin
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
6 łyżek neutralnego w smaku oleju 
2 jajka (podzielone na żółtka i białka)
kilka kropli olejku migdałowego
2 miski 

Przygotowanie : 

 Na gorącej, suchej patelni po kolei prażę (nie mieszając) : biały sezam, czarny sezam i słonecznik, a następnie również po kolei rozcieram je w moździerzu.

Do jednej miski wsypuję: słonecznik, migdały, suszone maliny i olejek migdałowy, do drugiej: czarny i biały sezam. 
Ubijam pianę z białek, równo rozdzielam i dodaję do obu misek, resztę składników dzielę na pół i też dodaję równo do misek. Mieszam każdą masę.
   Na blachę wyłożoną papierem łyżką wykładam najpierw płaskie placuszki z miski z ciemnym sezamem, a na nie po łyżce z miski z migdałami i malinami.
Piekę w temperaturze ok. 180 stopni C. przez ok. 18 minut. Uwaga, nie należy dopuścić do zbytniego zrumienienia, bo ziarna staną się gorzkie.
 Swoje ciastka po upieczeniu okroiłam , żeby nadać im kształt kosteczek. Oczywiście boczki się nie zmarnowały :)
Przepis autorski














Ależ to cebula była winna !   :)

Ależ to cebula była winna ! :)

Tak, winna łzom przy przygotowywaniu tej potrawy :)
Mięciutka,kremowa cebula nadziewana pysznym , aromatycznym mięsem;
ze słodkimi daktylami, marchewką i kroplą balsamicznego octu winnego.


Składniki dla 2 osób :
1 po dużej cebuli na osobę ( u mnie biała cebula czosnkowa)
po 1 goździku na cebulę 
duża marchew
6 suszonych daktyli
2 ząbki czosnku
1 łyżka masła
oliwa do pieczenia
łyżka octu balsamicznego
szczypta suszonych płatków chili 
szczypta soli
sos chili
100 g. mięsa z szynki wieprzowej ( bądź innego ulubionego, równie dobrze może być drób)
 do marynaty mięsa : 
3 łyżki jasnego sosu sojowego
3 łyżki sosu worcester ( chodziło mi o posmak śliwki, więc można ominąć sos, a dodać śliwkę ;))
2 ząbki czosnku
1/4 łyżeczki soli 
Przygotowanie : 
Wczoraj wcześniej umyte i oczyszczone mięso pokroiłam w sporą kostkę i zamarynowałam  w przyprawach. Okryłam szczelnie i schowałam na noc do lodówki. Dziś mięso najpierw podsmażyłam na niewielkiej ilości oliwy, a później dolałam 1/3 szklanki wody i razem z całą marchewką udusiłam do miękkości.

Rozdrobniłam marchew widelcem, a mięso pokroiłam na drobne kawałki.

Cebule wydrążyłam nożem jak na zdjęciu :

Każdy wydrążony dołek wyłożyłam marchewką , a na marchewkę wyłożyłam porcję mięsa tak, by wypełnić cebulę : 
I jeszcze kropla ostrego sosu chili : 
Teraz związałam obie połówki nitką, aby było łatwiej nacięłam je lekko nożem ; nić chowa się w rozcięcie i łatwo można scalić cebulę  :



Wbiłam w każdą cebulę goździk , posypałam płatkami chili i szczyptą soli  :



Tak przygotowane cebule ułożyłam w naczyniu żaroodpornym, skropiłam oliwą, na dno naczynia wrzuciłam daktyle i zmiażdżony czosnek, dodałam masło, całość posypałam płatkami chili, a w miejsce rozcięcia każdej cebuli wlałam po odrobinie balsamico.

 Naczynie wstawiłam do foliowego worka do pieczenia, uprzednio go lekko zwilżając.

Cebule piekłam przez  ok. 100 minut w temperaturze 190 stopni C.
Podałam z gorącą grzanką z pełnoziarnistego chleba.

Przepis autorski.


Ciastka z nadzieniem z mascarpone i jagód goji

Ciastka z nadzieniem z mascarpone i jagód goji

   To niepolityczne chwalić siebie samego, choć w polityce chyba modne :), ale te ciastka, pomimo że wyglądają niepozornie, wyszły mi po prostu ŚWIETNE !  W smaku doskonałe, kruche z kremowym nadzieniem i niespodzianką z owoców goji.




Składniki na ciasto : 
1 szklanka maki pszennej
150 g. masła
2 żółtka
1 czubata łyżka ciemnego cukru muscovado
1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżka cukru waniliowego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na nadzienie : 
250 g. serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki mąki ryżowej lub ziemniaczanej
2 łyżki jagód goji
2 łyżki mocnego alkoholu







Przygotowanie : 

 Jagody goji zalewam alkoholem i pozostawiam na ok. godzinę.
 W misce siekam zimne masło z mąką,wszystkimi rodzajami cukru , żółtkami i proszkiem do pieczenia, a następnie rozcieram w palcach aż powstaną grudki ( bez widocznych kawałków masła). Zagniatam ciasto w całość.
Mieszam w miseczce mascarpone, cukier puder, mąkę ryżową i odsączone owoce goji.
Rozwałkowuję cienko ciasto ( ok. 3 mm) - i wycinam w dowolny kształt, u mnie kwadraty.
Na środek każdego nakładam łyżeczkę serka, nakrywam drugim kwadratem i przekładam na wyłożoną papierem blachę. 
Piekę w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni C. ok. 20 minut, ciastka mają być rumiane, ale niezbyt mocno.
 Pozostawiam na blaszce do ostygnięcia .
Przepis autorski.



Orzeszki - ciasteczka  bez mąki

Orzeszki - ciasteczka bez mąki

Jeśli ciastka mogą być lekkie i fit, to te są takie na pewno. Nie za słodkie, 
z orzechową nutką, chrupiące z zewnątrz, miękkie w środku. I zupełnie bez mąki :)


Składniki na 12 ciasteczek :

1 jajko
25 g. miękkiego masła
1,5 łyżeczki cukru pudru
1 łyżka ciemnego cukru
1 łyżka cukru waniliowego
5 czubatych łyżek otrębów pszennych
5 wyłuskanych orzechów włoskich
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta cynamonu
Przygotowanie:
Ucieram mikserem miękkie masło z jajkiem, proszkiem do pieczenia i cukrami. Dodaję otręby, cynamon i zmiażdzone w moździerzu lub drobno posiekane orzechy. Mieszam wszystko łyżka, by składniki się połączyły.
Na wyłożoną papierem blachę wykładam łyżeczką (a właściwie za pomocą 2 łyżeczek - przekładając z jednej na drugą tak, by powstał równy, ładny kształt jak na zdjęciu) ciasteczka, piekę je w piekarniku nagrzanym do temperatury 185 stopni C. przez ok. 15-17 minut, aż się lekko zrumienią.
Przepis autorski.










Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger