Żeberka duszone z czosnkiem (w sosie)

  Duszone żeberka to dla mnie równie klasyczny obiadowy smak, jak bitki wieprzowe czy karkówka w sosie. Wiem, że nie każdy za nimi przepada, często mają opinię zbyt tłustych. Jednak z żeberkami jest tak, jak z golonką - po prostu muszą mieć sporo tłuszczu, by smakować tak świetnie, jak smakują :) Dobrze przyrządzone naprawdę mogą zachwycić.
 Dziś chcę pokazać Wam mój sposób na mięciutkie, rozpływające się w ustach żeberka duszone z naprawdę dużą ilością czosnku. Niech to Was jednak nie przestraszy, bo ostrość czosnku w potrawie zależy od tego, kiedy się go dodaje - w mojej wersji żeberek dodaję go prawie na początku duszenia, i tutaj czosnek razem z cebulą zmieniają się w gęsty, pyszny, aromatyczny i lekko słodkawy sos.



Składniki:
1-1,5 kg żeberek wieprzowych (paski)
2-3 łyżki mąki pszennej
2-3 łyżki oleju
do 1,5 szklanki wody
1 duża czerwona cebula
1 duża główka czosnku
0,5 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
kilka gałązek tymianku
sól, pieprz
Przygotowanie:
 Umyte i osuszone żeberka dzielę na równej wielkości kawałki, każdy lekko oprószam mąką. Rozgrzewam olej w głębokiej patelni, partiami smażę żeberka lekko soląc je już na patelni- powinny być mocno rumiane. Zdejmuję mięso z patelni i wrzucam na nią pokrojoną w kostkę cebulę, przesmażam chwilę, by zdjąć smaki z patelni i by lekko zmiękła. Przekładam z powrotem podsmażone mięso na patelnię, dodaję pokrojone w plasterki wszystkie ząbki czosnku, dolewam 0,5 szklanki wody, dodaję gałązki tymianku i przykrywam pokrywką. Duszę na wolnym ogniu 60 do 90 minut (zależy od mięsa, uduszone żeberka powinny być niezwykle miękkie i delikatne), uzupełniając wodę tak, by sięgała w czasie duszenia mniej więcej na ok. 1 cm od dna. Na kilkanaście minut przed końcem duszenia dodaję paprykę, doprawiam całość solą i pieprzem. 



1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! gołąbki grzyby impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje obiad w 30 minut owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Znak zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger