Żeberka duszone z czosnkiem (w sosie)

  Duszone żeberka to dla mnie równie klasyczny obiadowy smak, jak bitki wieprzowe czy karkówka w sosie. Wiem, że nie każdy za nimi przepada, często mają opinię zbyt tłustych. Jednak z żeberkami jest tak, jak z golonką - po prostu muszą mieć sporo tłuszczu, by smakować tak świetnie, jak smakują :) Dobrze przyrządzone naprawdę mogą zachwycić.
 Dziś chcę pokazać Wam mój sposób na mięciutkie, rozpływające się w ustach żeberka duszone z naprawdę dużą ilością czosnku. Niech to Was jednak nie przestraszy, bo ostrość czosnku w potrawie zależy od tego, kiedy się go dodaje - w mojej wersji żeberek dodaję go prawie na początku duszenia, i tutaj czosnek razem z cebulą zmieniają się w gęsty, pyszny, aromatyczny i lekko słodkawy sos.



Składniki:
1-1,5 kg żeberek wieprzowych (paski)
2-3 łyżki mąki pszennej
2-3 łyżki oleju
do 1,5 szklanki wody
1 duża czerwona cebula
1 duża główka czosnku
0,5 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
kilka gałązek tymianku
sól, pieprz
Przygotowanie:
 Umyte i osuszone żeberka dzielę na równej wielkości kawałki, każdy lekko oprószam mąką. Rozgrzewam olej w głębokiej patelni, partiami smażę żeberka lekko soląc je już na patelni- powinny być mocno rumiane. Zdejmuję mięso z patelni i wrzucam na nią pokrojoną w kostkę cebulę, przesmażam chwilę, by zdjąć smaki z patelni i by lekko zmiękła. Przekładam z powrotem podsmażone mięso na patelnię, dodaję pokrojone w plasterki wszystkie ząbki czosnku, dolewam 0,5 szklanki wody, dodaję gałązki tymianku i przykrywam pokrywką. Duszę na wolnym ogniu 60 do 90 minut (zależy od mięsa, uduszone żeberka powinny być niezwykle miękkie i delikatne), uzupełniając wodę tak, by sięgała w czasie duszenia mniej więcej na ok. 1 cm od dna. Na kilkanaście minut przed końcem duszenia dodaję paprykę, doprawiam całość solą i pieprzem. 



1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! gołąbki grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Znak zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger