Pikantne talarki z czosnkiem, kminkiem i ziarenkami

 Z powodzeniem używałam już ziarenek ze sklepu Ziarenkowo do słodkich ciastek, jak choćby tych ze śliwką i cynamonem, czy tych kołaczyków z kremem jogurtowym. Dziś przygotowałam ciasteczka w wersji wytrawnej: z czosnkiem, kminkiem i pikantnymi ziarenkami Piekło-Niebo. Te talarki będą świetne do piwa, czy po prostu jako przekąska. Pamiętacie smak tradycyjnych sucharów z kminkiem? Mocno je przypominają :)






Składniki na ok. 30 sztuk:
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżka kminku
1 łyżeczka proszku do pieczenia
duża szczypta soli
1 ząbek czosnku - przeciśnięty przez praskę
1/3 kostki zimnego, posiekanego na kawałki masła
3 łyżki białego (gładkiego) serka
2 łyżki ziarenek Piekło-Niebo ze sklepu Ziarenkowo
mleko do posmarowania ciastek
Ziarenka Piekło-Niebo ze sklepu Ziarenkowo do posypania ciastek
Przygotowanie:
 Mąkę wsypuję do miski, dodaję pozostałe składniki i zagniatam jednolite ciasto. Rozwałkowuję je na grubość ok.3 mm, po czym wałkiem do mięsa jak na zdjęciu nakłuwam całą powierzchnię. ewentualnie można to zrobić widelcem. Z tak przygotowanego ciasta okrągłą foremką wycinam talarki i przekładam je na blachę wyłożoną papierem. Wszystkie ciasteczka smaruję lekko mlekiem i posypuję dodatkowo ziarenkami Piekło-Niebo. Wstawiam blachę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. na ok. 25 minut. 
Przepis autorski.















3 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger