Kotlety mielone z czerwoną fasolą

  Są dania, które powstają zupełnie przypadkiem, np. po przeglądzie kuchennych zapasów. Tak też moje dzisiejsze kotlety narodziły się w mojej głowie - gdy zobaczyłam puszkę fasolki. Bardzo podobają mi się w przekroju ;)
Fasola zastąpiła jajko, kotlety się dobrze trzymają :) Bardzo fajnie smakowały z sosem tzatziki (np.takim).





Składniki:
300 g. mielonego mięsa wieprzowego (u mnie karkówka)
1 puszka czerwonej fasoli w zalewie
2 ząbki czosnku
1 łyżka bułki tartej + bułka do panierowania
sól, pieprz do smaku
olej do smażenia
Przygotowanie:
Fasolę odsączam i lekko rozgniatam widelcem (pozostawiając część w całości). Przekładam ją do miski, dodaję mięso mielone, przeciśnięty przez praskę czosnek i bułkę tartą. Doprawiam do smaku solą i pieprzem. Formuję niewielkie kotleciki, panieruję je w bułce tartej  i smażę na niewielkie ilości oleju z obu stron na rumiano. Podaję np. z sosem tzatziki.
Przepis autorski.



6 komentarzy:

  1. Bardzo ciekawe kotleciki :-) z pewnością są pyszne. Bardzo lubię Twoje przepisy :-) i lubię być zaskakiwana :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziś testuję :) Mam nadzieję, że wyjdą pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też jestem ciekawa Olu, jak Ci posmakują. Koniecznie napisz :)

      Usuń
    2. Wyszło bardzo ciekawe i smaczne urozmaicenie standardowych kotletów :) A następnym razem dodam jeszcze do środka odrobinę zielonej pietruszki, bo tak by mi pasowało :)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Znak zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger