Szybkie (sypane) ciasto z jabłkami i budyniem

Chodzi za mną szarlotka, ale najwyraźniej jeszcze nie jej pora;) Wyjęłam składniki i stwierdziłam, że zrobię jak najszybsze ciasto, bez siekania, miksowania czy długiego zagniatania. Jabłka także są w dużych kawałkach, przez co pozostają jędrne i co pozwala zachować im dużo smaku. Wystarczy wsypać składniki do miski, trochę pomieszać i w sumie można blachę wstawiać do piekarnika. Jakiś czas temu przygotowałam jabłecznik z kokosem z użyciem kisielu (przepis tutaj), więc dziś dla odmiany sprawdziłam, jak spisze się budyń. Świetnie się sprawdził. Rewelacyjne, jesienne ciacho.



Składniki (blacha 24 x 32 cm):
Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
1 kostka miękkiego masła
2 żółtka
1 szklanka cukru pudru
3 łyżki cukru waniliowego
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
Masa jabłkowa:
2 kg soczystych jabłek
1 budyń waniliowy (40 g)
3 łyżki cukru
+ cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Do miski wsypuję mąkę, dodaję proszek do pieczenia, masło, żółtka i oba cukry. Lekko dłonią zagniatam składniki, by się połączyły  - do postaci jak na zdjęciu ( kaszka). Blachę wykładam papierem, wsypuję połowę ciasta, wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. na 20 minut. W tym czasie umyte, nieobrane jabłka kroję na ósemki, wycinam gniazda nasienne, mieszam je z cukrem i budyniem, przekładam na podpieczony spód. Na górę wysypuję resztę ciasta, piekę jeszcze 35 minut. Po ostudzeniu posypuję cukrem pudrem.












Jabłka wolności Ciasta bez miksera

3 komentarze:

  1. Świetnie wygląda! Wpadam na kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wspaniale wyglada.Wlasnie moje jest juz w piekarniku.Dziekuje serdecznie za przepis i pozdrawiam.:)Kasia

    OdpowiedzUsuń
  3. Intuit technical support brokers are trained to solve points only with Licensed Hosts and/or their prospects.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! gołąbki grzyby impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje obiad w 30 minut owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Znak zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger