Szybkie (sypane) ciasto z jabłkami i budyniem

Chodzi za mną szarlotka, ale najwyraźniej jeszcze nie jej pora;) Wyjęłam składniki i stwierdziłam, że zrobię jak najszybsze ciasto, bez siekania, miksowania czy długiego zagniatania. Jabłka także są w dużych kawałkach, przez co pozostają jędrne i co pozwala zachować im dużo smaku. Wystarczy wsypać składniki do miski, trochę pomieszać i w sumie można blachę wstawiać do piekarnika. Jakiś czas temu przygotowałam jabłecznik z kokosem z użyciem kisielu (przepis tutaj), więc dziś dla odmiany sprawdziłam, jak spisze się budyń. Świetnie się sprawdził. Rewelacyjne, jesienne ciacho.



Składniki (blacha 24 x 32 cm):
Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
1 kostka miękkiego masła
2 żółtka
1 szklanka cukru pudru
3 łyżki cukru waniliowego
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
Masa jabłkowa:
2 kg soczystych jabłek
1 budyń waniliowy (40 g)
3 łyżki cukru
+ cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Do miski wsypuję mąkę, dodaję proszek do pieczenia, masło, żółtka i oba cukry. Lekko dłonią zagniatam składniki, by się połączyły  - do postaci jak na zdjęciu ( kaszka). Blachę wykładam papierem, wsypuję połowę ciasta, wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. na 20 minut. W tym czasie umyte, nieobrane jabłka kroję na ósemki, wycinam gniazda nasienne, mieszam je z cukrem i budyniem, przekładam na podpieczony spód. Na górę wysypuję resztę ciasta, piekę jeszcze 35 minut. Po ostudzeniu posypuję cukrem pudrem.












Jabłka wolności Ciasta bez miksera

3 komentarze:

  1. Świetnie wygląda! Wpadam na kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wspaniale wyglada.Wlasnie moje jest juz w piekarniku.Dziekuje serdecznie za przepis i pozdrawiam.:)Kasia

    OdpowiedzUsuń
  3. Intuit technical support brokers are trained to solve points only with Licensed Hosts and/or their prospects.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger