Przetwory : sok z ciemnych winogron

  Zostawszy dumną posiadaczką działki wiosną tego roku nie zdawałam sobie sprawy, że będę jednocześnie właścicielką ogromnej ilości winogron. Trzeba je jakoś zagospodarować :)
Zaczęłam od soku i już pokaźny zapas pyszni się na półkach. 
Co jeszcze robicie z winogron? Kompoty ? A może taką galaretkę ?  





Składniki:

na 1 kg przebranych winogron - 1 szklanka cukru
Przygotowanie:
  Umyte, przebrane winogrona wrzucam do szerokiego garnka z grubym dnem, wsypuję cukier i mieszając podgrzewam, aż owoce puszczą sok. Gotuję 2-3 godziny, aż zawartość garnka zmniejszy się o ok. połowę. Przecieram sok przez gęste sito, pozbywając się pestek i resztek owoców, po czym jeszcze raz go zagotowuję i na gorąco przelewam do butelek. Pozostawiam do ostygnięcia, po czym przenoszę w chłodne  i ciemne miejsce.
Przepis autorski.




1 komentarz:

  1. Czy wysoka temperatura gotowania nie zniszczy tych dobrodziejstw, które zawarte są w owocach? Gdzieś czytałam, że najwartościowsze są soki surowe tylko krótko pasteryzowane. Z tego co widzę, to jest sok dla oka i smaku, ale to atrapa - nic dla zdrowia. Szkoda :-(

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! gołąbki grzyby impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje obiad w 30 minut owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Znak zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger