Fasolka szparagowa z boczkiem, cebulką i czosnkiem

  Sezon na fasolkę ciągle trwa, a jeśli przejadła Wam się już trochę przygotowana tradycyjnie, z masłem i bułką, wypróbujcie takiej: rumianej, z boczkiem, cebulką i czosnkiem. Podana z jajkiem sadzonym i szklanką maślanki będzie wyśmienita ! 





Składniki :
ok. 1 kg fasolki szparagowej ( dowolnej)
200 g. boczku wędzonego
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
kilka zielonych liści selera
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
  Fasolę myję, ucinam końcówki, jeśli to konieczne obieram z twardych, łykowatych brzegów. Kroję w kawałki ok. 5 cm długości, gotuję prawie do miękkości w osolonej wodzie ( fasolka powinna pozostać jędrna), pozostawiam do wystudzenia. Boczek kroję w małą kosteczkę, smażę na wolnym ogniu aż się zrumieni, po czym dorzucam pokrojoną w taką samą kostkę cebulę i pod przykryciem duszę do momentu, gdy cebula się zeszkli. Zdejmuję boczek z cebulą z patelni, starając się pozostawić wytopiony tłuszcz. Na patelnię przekładam fasolkę i przewracając ją od czasu do czasu łopatką, smażę ją na złoto. Dodaję odłożone wcześniej boczek i cebulę, dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek i razem pod przykryciem duszę jeszcze przez kilka minut. Na końcu dodaję posiekane selerowe listki.
Podaję z sadzonym jajkiem.
Przepis autorski.








Lato w pełni!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger