Fasolka szparagowa z boczkiem, cebulką i czosnkiem

  Sezon na fasolkę ciągle trwa, a jeśli przejadła Wam się już trochę przygotowana tradycyjnie, z masłem i bułką, wypróbujcie takiej: rumianej, z boczkiem, cebulką i czosnkiem. Podana z jajkiem sadzonym i szklanką maślanki będzie wyśmienita ! 





Składniki :
ok. 1 kg fasolki szparagowej ( dowolnej)
200 g. boczku wędzonego
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
kilka zielonych liści selera
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
  Fasolę myję, ucinam końcówki, jeśli to konieczne obieram z twardych, łykowatych brzegów. Kroję w kawałki ok. 5 cm długości, gotuję prawie do miękkości w osolonej wodzie ( fasolka powinna pozostać jędrna), pozostawiam do wystudzenia. Boczek kroję w małą kosteczkę, smażę na wolnym ogniu aż się zrumieni, po czym dorzucam pokrojoną w taką samą kostkę cebulę i pod przykryciem duszę do momentu, gdy cebula się zeszkli. Zdejmuję boczek z cebulą z patelni, starając się pozostawić wytopiony tłuszcz. Na patelnię przekładam fasolkę i przewracając ją od czasu do czasu łopatką, smażę ją na złoto. Dodaję odłożone wcześniej boczek i cebulę, dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek i razem pod przykryciem duszę jeszcze przez kilka minut. Na końcu dodaję posiekane selerowe listki.
Podaję z sadzonym jajkiem.
Przepis autorski.








Lato w pełni!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! gołąbki grzyby impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje obiad w 30 minut owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Znak zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger