Zapiekanka z bakłażana i cukinii

   Gdy patrzę na to zdjęcie, kojarzy mi się z Kandinskym i jego obrazami.

Tyle, że mój obraz można zjeść. I to z niekłamaną przyjemnością, bo zapiekanka jest rewelacyjna. Soczyste, delikatne, pełne smaku warzywa w serowo-jogurtowej pierzynce.





Składniki na blaszkę 20 x 30 cm:

1 duży bakłażan
1 duża cukinia
300 g. jogurtu greckiego
2 jajka
1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku
kilka łyżek oliwy
1/2 szklanki startej mozzarelli
kilkanaście listków świeżego rozmarynu
kilka pomidorów koktajlowych.
sól, pieprz
Przygotowanie:
 Bakłażana i cukinię kroję w plastry grubości 1 cm, bakłażana oprószam solą i pozostawiam na 10 minut. Na patelnię grillową wlewam troszkę oliwy i smażę plastry cukinii, by się zeszkliły i lekko zarumieniły. Bakłażana opłukuję z soli, osuszam i smażę tak samo. Po usmażeniu warzywa dość mocno doprawiam solą i pieprzem, oprószam papryką.  Jogurt mieszam dokładnie z jajkami, także doprawiam solą i pieprzem. Blaszkę smaruję oliwą i układam naprzemiennie plastry warzyw jak na zdjęciu. Posypuje je rozmarynem i startym serem i zalewam masą z jajek i jogurtu. Układam przekrojone na pół pomidorki i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 210 stopni C. na ok. 30 minut ( aż masa się zetnie).
Podaję gorące.
Przepis autorski.









Lato w pełni! Cukinia 2014 Płaski brzuch- posiłki dietetyczne

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger