Zapiekanka z bakłażana i cukinii

   Gdy patrzę na to zdjęcie, kojarzy mi się z Kandinskym i jego obrazami.

Tyle, że mój obraz można zjeść. I to z niekłamaną przyjemnością, bo zapiekanka jest rewelacyjna. Soczyste, delikatne, pełne smaku warzywa w serowo-jogurtowej pierzynce.





Składniki na blaszkę 20 x 30 cm:

1 duży bakłażan
1 duża cukinia
300 g. jogurtu greckiego
2 jajka
1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku
kilka łyżek oliwy
1/2 szklanki startej mozzarelli
kilkanaście listków świeżego rozmarynu
kilka pomidorów koktajlowych.
sól, pieprz
Przygotowanie:
 Bakłażana i cukinię kroję w plastry grubości 1 cm, bakłażana oprószam solą i pozostawiam na 10 minut. Na patelnię grillową wlewam troszkę oliwy i smażę plastry cukinii, by się zeszkliły i lekko zarumieniły. Bakłażana opłukuję z soli, osuszam i smażę tak samo. Po usmażeniu warzywa dość mocno doprawiam solą i pieprzem, oprószam papryką.  Jogurt mieszam dokładnie z jajkami, także doprawiam solą i pieprzem. Blaszkę smaruję oliwą i układam naprzemiennie plastry warzyw jak na zdjęciu. Posypuje je rozmarynem i startym serem i zalewam masą z jajek i jogurtu. Układam przekrojone na pół pomidorki i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 210 stopni C. na ok. 30 minut ( aż masa się zetnie).
Podaję gorące.
Przepis autorski.









Lato w pełni! Cukinia 2014 Płaski brzuch- posiłki dietetyczne

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! gołąbki grzyby impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje obiad w 30 minut owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Znak zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger