Ucierane ciasto jagodowe

Gruba warstwa jagód, samo ciasto bardzo delikatne, jogurtowe, a na dodatek posypane jagodowym w smaku cukrem pudrem, przepis tutaj. Nie będę Was przekonywać, że jest pyszne, bo przecież to widać na pierwszy rzut oka :) 

Składniki na blaszkę 15 na 20 cm:
3 jajka
1/2 kostki miękkiego masła
3/4 szklanki jogurtu greckiego
3 łyżki likieru waniliowego (lub 2 łyżki cukru waniliowego)
1/2 szklanki cukru pudru
1 szklanka mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia 
szklanka jagód
Przygotowanie:
Jajka ucieram z cukrem pudrem i waniliowym, dodaję miękkie masło, jogurt, proszek do pieczenia i likier waniliowy. Miksuję bardzo dokładnie, po czym stopniowo dodaję mąkę. Gdy wszystkie składniki są dokładnie połączone, a ciasto puszyste, wylewam 3/4 ciasta na natłuszczoną masłem i oprószoną bułką tartą foremkę, wykładam jagody i wlewam pozostałe ciasto. Wstawiam blaszkę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C., piekę 60 minut. Pozostawiam do całkowitego ostygnięcia, posypuję jagodowym cukrem pudrem.






Jagodowe lato Słodkie jagodowe lato

3 komentarze:

  1. Bosko wygląda. Uwielbiam ciasta z jagodami :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj widać, widać, że jest przepyszne :) Uwielbiam ciasta jogurtowe, ale z jagodami go jeszcze nie próbowałam... Będę musiała to nadrobić ;)
    Przepis dodaję do akcji
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger