Sodziaki- placki z sodą

  Zbyt rzadko o nich pamiętam. To błąd, bo są przepyszne. Jest też jeszcze jedna ważna dla mnie rzecz- ilekroć ich spróbuję w pamięci mam od razu moją Babcię kręcącą się po kuchni, smażącą pewnie kilogramy takich placuszków dla swoich wnuczek i wnuczków... Ech, więc to placki sentymentalne :) Znacie ten smak ? jeśli nie, koniecznie! koniecznie spróbujcie.







Składniki na ok. 20 sztuk:

1 szklanka maki pszennej + 1-2 łyżki do podsypania
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 szklanki śmietany
1 żółtko
szczypta soli
1/2 łyżeczka cukru pudru
olej do smażenia
Przygotowanie:
  Mieszam łyżką wszystkie składniki ciasta w misce tak by się połączyły, po czym przekładam ciasto na stolnicę, podsypuję jeszcze lekko mąką i ręką wyrabiam 2-3 minuty. Wałkuję ciasto na placek o grubości ok. 0,5 cm i radełkiem wykrawam placuszki, np. w kształcie rombów. Na patelni rozgrzewam 3-4 łyżki oleju i na gorący kładę surowe placki. Smażę je na rumiano z obu stron. Wyjmuję na talerz z papierem do odsączenia. Podaję zarówno ciepłe jak i zimne, np. z dżemem lub miodem.
Przepis odtworzony ze wspomnień.









5 komentarzy:

  1. Cieple z masłem solą.

    OdpowiedzUsuń
  2. With Google moving to close variants and relinquishing control to RankBrain, SEOs have many things to consider in their strategy moving forward.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Znak zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger