Sodziaki- placki z sodą

  Zbyt rzadko o nich pamiętam. To błąd, bo są przepyszne. Jest też jeszcze jedna ważna dla mnie rzecz- ilekroć ich spróbuję w pamięci mam od razu moją Babcię kręcącą się po kuchni, smażącą pewnie kilogramy takich placuszków dla swoich wnuczek i wnuczków... Ech, więc to placki sentymentalne :) Znacie ten smak ? jeśli nie, koniecznie! koniecznie spróbujcie.







Składniki na ok. 20 sztuk:

1 szklanka maki pszennej + 1-2 łyżki do podsypania
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 szklanki śmietany
1 żółtko
szczypta soli
1/2 łyżeczka cukru pudru
olej do smażenia
Przygotowanie:
  Mieszam łyżką wszystkie składniki ciasta w misce tak by się połączyły, po czym przekładam ciasto na stolnicę, podsypuję jeszcze lekko mąką i ręką wyrabiam 2-3 minuty. Wałkuję ciasto na placek o grubości ok. 0,5 cm i radełkiem wykrawam placuszki, np. w kształcie rombów. Na patelni rozgrzewam 3-4 łyżki oleju i na gorący kładę surowe placki. Smażę je na rumiano z obu stron. Wyjmuję na talerz z papierem do odsączenia. Podaję zarówno ciepłe jak i zimne, np. z dżemem lub miodem.
Przepis odtworzony ze wspomnień.









7 komentarzy:

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! gołąbki grzyby impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje obiad w 30 minut owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Znak zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger