Rolada kakaowa z kremem ananasowym

  Z pewną taką nieśmiałością patrzyłam na ananasa, który od tygodnia leżał na półmisku z owocami. Z dnia na dzień dojrzewał. I jeszcze bardziej dojrzewał. Gdy go dziś obrałam był słonecznie żółty i tak wilgotny, że po naciśnięciu wypływał z niego sok. Wspaniały zapach...    Uwierzcie mi, rolada którą widzicie- zimna, z tym wspaniałym wspaniałym kremem pełnym ananasowych kawałeczków- jest przepyszna. 










Składniki : 
Ciasto:
4 jajka w temperaturze pokojowej
1 szklanka cukru pudru
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 pełne łyżki maki pszennej
1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej
Krem: 
500 g. serka mascarpone
1/2 obranego świeżego, bardzo dojrzałego ananasa
1/2 szklanki cukru pudru
2 łyżki syropu waniliowego
Przygotowanie:
 Ubijam jajka z cukrem, aż powstanie biała, bardzo puszysta masa,  po czym dodaję kakao i proszek do pieczenia. Na końcu delikatnie mieszam- łyżką - z przesianymi mąkami. Przelewam ciasto do formy wyłożonej natłuszczonym papierem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C. Piekę ok. 30 minut. Od razu po wyjęciu z piekarnika odwracam blachę przekładając ciasto na dużą deskę, po czym ostrożnie zdejmuję papier. Zsuwam biszkopt na ściereczkę i razem z nią, wzdłuż dłuższego boku, zwijam w roladę. Pozostawiam na ok. pół godziny do wystygnięcia.
 Dokładnie mieszam serek z cukrem pudrem i syropem waniliowym. Ananasa kroję w malutkie kawałki i dodaję do serka, mieszam.
 Zimne ciasto smaruję kremem i zwijam ciasno w roladę. Schładzam ciasto przez minimum godzinę w lodowce. Przed pokrojeniem posypuję cukrem pudrem.
Przepis autorski.












Dania na zimno - czyli co jeść w upalne dni Lato w pełni!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Znak zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger