Omlet- torcik z cukinią

  Czasami na śniadanie przygotowuję omlet taki jak dziś, tyle że z różnymi warzywami. Nawet na zimno jest bardzo smaczny, a dostarcza energii na wiele godzin, więc warto pokusić się o przygotowanie go jako 2-go śniadania do pracy.



Składniki :
5 jajek
1/2 szklanki mąki owsianej
1/3 szklanki mąki żytniej
2 małe cukinie
ok. 3-4 cm posiekanej kapusty pekińskiej
pęczek szczypiorku
4 łyżki ciemnego sosu sojowego
szczypta soli
czarny świeżo mielony pieprz
2-3 łyżki oleju
Przygotowanie:
 Cukinie myję i kroję w cienkie plasterki, lekko solę. Do garnka z grubym dnem wlewam łyżkę oleju, wrzucam cukinię i pod pokrywką smażę, mieszając, przez ok. 5 minut- by się zeszkliła. Odstawiam do przestygnięcia. Do miski wbijam jajka, roztrzepuję je widelcem, dolewam sos sojowy i  stopniowo dodaję obie mąki. Mieszam dokładnie. Szczypiorek siekam drobno i dodaję do ciasta. Dokładam cukinię i kapustę, mieszam, doprawiam pieprzem i ewentualnie solą (uwaga, sos sojowy jest słony). Do garnka w którym smażyła się cukinia wlewam łyżkę oleju, rozgrzewam go i wylewam całe ciasto (na grubość kilku centymetrów). Przykrywam garnek i na niewielkim ogniu smażę, nie mieszając, 25 minut z jednej strony (lekko drewnianą łopatką oddzielam boli od ścinek garnka). Po tym czasie energicznym ruchem odwracam garnek, by omlet pozostał na pokrywce usmażoną stroną do góry i za pomocą łopatki delikatnie zsuwam go znowu do garnka - uprzednio znów wlewam łyżkę oleju. Smażę jeszcze ok. 10 minut. Przekładam na talerz i dzielę na kawałki jak tort.
Przepis autorski.



Cukinia 2014 Wegetariański obiad III

2 komentarze:

  1. Ciekawy wpis.

    Pozdrawiam :)

    nutkaciszy.blogspot.com
    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Znak zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger