Naleśniki z bananami

  Dziś na obiad były pyszności - naleśniki, lekkie i owocowe, bo przy tak wysokich temperaturach na zewnątrz (i niestety niewiele lepiej w środku) jakoś nie mamy ochoty na ciężkie, mięsne dania.
  Cały sekret tych naleśników tkwi w tym, że po przygotowaniu są jeszcze raz smażone, aż staną się bardzo chrupiące i rumiane. W środku wypełnione są cudowną, kremową bananową masą, i połączenie chrupiącej skórki z aksamitnym wnętrzem daje rewelacyjny efekt. Jeśli chcecie, by były bardziej wykwintne, można podać je jeszcze z bitą śmietaną lub gałką lodów.











Składniki na 12 sztuk ( patelnia średnica 22 cm):
10 łyżek mąki pszennej
2 jajka
szczypta soli
1 łyżeczka cukru waniliowego
1/2 szklanki mleka
1/2 (do 3/4 szklanki zimnej wody)
1/3 szklanki oleju
4 dojrzałe banany
 łyżka płynnego miodu
owoce sezonowe do posypania
Przygotowanie:
   W misce ubijam lekko trzepaczką jajka z mlekiem, wodą, solą i cukrem, dosypuję stopniowo mąkę i ubijam dalej na gładkie, lejące się ciasto. Odstawiam na 10 minut, po czym dodaję olej i mieszam jeszcze raz. Na rozgrzaną patelnię wlewam kilka kropli oleju i smażę pierwszego naleśnika - do przygotowania kolejnych już oleju nie używam. Smażę wszystkie naleśniki. obrane banany dzielę wzdłuż na trzy części. Na każdym naleśniku układam jedną część banana, smaruję ją lekko miodem i zwijam w rulon. Gdy wszystkie naleśniki są przygotowane, obsmażam je na wolnym ogniu na kilku kroplach oleju na bardzo rumiany kolor. Podaję gorące, posypane owocami.














Lato w pełni!

1 komentarz:

  1. Naleśniki z owocami=świetny pomysł na upały. Wyszły Ci bardzo leciutkie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger