Młode pikantne ziemniaczki w papryce

   Delikatny miąższ, chrupiąca, pikantna, z wyraźnym posmakiem wędzonki skórka- takie ziemniaki są cudownym dodatkiem do obiadu.
Wymagają tylko troszkę cierpliwości, bo trzeba ich trochę popilnować. Jednak te parę chwil spędzonych nad patelnią nie będzie czasem straconym, bo Wasi współbiesiadnicy będą najprawdopodobniej wydawać rozmarzone och i ach znad talerzy ;)




Składniki :
1 kg młodych, niewielkich ziemniaków
3-4 łyżki oleju
ok. 1 łyżka soli
1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
1 łyżka wędzonej ostrej papryki 
1 łyżeczka ciemnego cukru
Przygotowanie:
 Ziemniaki myję ostrą szczoteczką,  po czym dzielę je na ćwiartki i osuszam. Na głębokiej patelni rozgrzewam olej, wrzucam ziemniaki, lekko je solę i pod pokrywką, kontrolując proces, mocno rumienię z każdej strony. Trwa to ok. 20 minut. Po tym czasie powinny być miękkie. Doprawiam solą i pieprzem, dodaję cukier i paprykę i jeszcze przez ok. 10 minut na dość silnym ogniu smażę, ciągle pod przykryciem. Często mieszam. Uwaga- nie można przypalić papryki, bo ziemniaki będą gorzkie.
Podaję gorące jako dodatek do mięs lub warzyw, z sosem czosnkowym lub majonezowym.
Przepis autorski.






To my! młode kartofelki To my! młode kartofelki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Znak zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger