Maślany kurczak w czosnku i papryce

Nie wiem, czy mieliście kiedyś okazję jeść tak przygotowanego kurczaka, ale jeśli nie to gorąco zachęcam do wypróbowania, bo jest super smaczny. Gdy dawno temu miałam okazję go jeść po raz pierwszy, wzbudził mój zachwyt ;) Chyba że ktoś nie lubi smaku czosnku, bo ten ma tutaj dużą wagę. W każdym razie dla mnie to miękkie, delikatne mięso w bardzo aromatycznym sosie to jedna z najbardziej ulubionych wersji przygotowania filetów.


Polecam również filety w sosie koperkowym.


 Składniki :
2 filety z kurczaka
1 łyżka mąki
6 ząbków czosnku
2 łyżki mielonej słodkiej papryki
2 łyżki oleju
1/2 kostki masła 
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Oczyszczone filety kroję w spore kawałki, lekko je solę, po czym oprószam mąką. Na patelni rozgrzewam olej i partiami smażę kurczaka tak, by się lekko zarumienił. Gdy wszystkie kawałki są usmażone dokładam na patelnię masło, zmniejszam mocno ogień, dodaję paprykę i pokrojony w plasterki czosnek - i pod pokrywką duszę ok. 15 minut. Podaję z ryżem lub z młodymi ziemniaczkami z wody.



3 komentarze:

  1. Mniam!Dzisiaj wypróbuje.Właśnie szukałam pomysłu na obiad

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale dobre,tymi słowami ocenił kurczaka przyrządzonego według twego przepisu mój zięć,dziękuje.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger