Likier kawowy

 Utarło się jakoś, że ten likier przygotowuję zimą, pewnie dlatego że pasuje do koca, książki i zmroku :)  Ale jest tak pyszny, że nie ma sensu ograniczać się tylko do jesiennej czy zimowej pory. Aksamitnie gładki, mleczno-kawowy, na poprawę nastroju czy po prostu sączony dla przyjemności - doskonały....
A może macie ochotę na likier czekoladowy?










Składniki na ok. 1 litr

2 puszki słodzonego mleka skondensowanego
1 szklanka czystej wódki
1,5 szklanki bardzo mocnej zaparzonej kawy 
Przygotowanie:
 Puszki mleka ( oczywiście zamknięte :)) gotuję przez ok. 2 godziny na wolnym ogniu; w tym czasie mleko zgęstnieje i zrobi się z niego masa jak na toffi. Studzę mleko, przekładam do głębokiej miski, dolewam wódkę i miksuję dokładnie. Dolewam kawę ( przygotowuję ją z rozpuszczalnej, kawę parzoną trzeba przelać przez jak najdrobniejsze sitko). Przelewam likier do butelek, szczelnie zakręcam. Likier-gdy będzie zupełnie zimny - gęstnieje, ewentualnie można go rozrzedzić dodatkową porcją kawy. Można go przechowywać do 3 miesięcy. 
Przepis autorski.












Kawa ...I co dalej?

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Znak zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger