Leczo z cukinią i pieczarkami

Nie jest to zupełnie tradycyjne leczo, bo papryka nie jest jego głównym składnikiem, tym niemniej jest jej tyle, że jak sądzę pod leczo się kwalifikuje ;) W każdym razie połączenie duszonych pysznych pieczarek, różnych odmian papryk, cukinii, cebuli i pomidorów w sosie pachnącym czosnkiem jest bardzo udane i jako letni obiad sprawdza się doskonale.

Składniki :
3 cebule
1 średnia cukinia
1 żółta papryka
1 czerwona papryka
1 zielona papryka
2 białe papryki
15 średnich pieczarek
2 dojrzałe pomidory
1 łyżka koncentratu pomidorowego
5 ząbków czosnku
sól, pieprz do smaku
2-3 łyżki oleju
Przygotowanie:
Wszystkie warzywa kroję w dowolne kawałki: u mnie cebule w półplasterki, cukinię w dużą kostkę, pieczarki w piórka, papryki w paseczki lub kostkę, pomidory w niewielkie kawałki. Kolejno na dużej, głębokiej patelni smażę po kilka minut ( przekładając na jedną stronę gdy się usmażą) : cebulę, pieczarki i cukinię. Każde leciutko solę.  Na tak przygotowaną bazę wykładam pozostałe warzywa, dodaję posiekany w plasterki czosnek, doprawiam solą i pieprzem, duszę pod przykryciem ok. 10 minut. Dodaję przecier pomidorowy, ewentualnie dolewam troszkę wody i duszę kolejne 10-15 minut. Podaję gorące ze świeżym pieczywem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger