Kolokito keftedes- greckie sznycelki z cukinii

  Natchnął mnie wczoraj do tych lekkich, soczystych, pełnych smaku cudowności pan Robert Makłowicz, podróżujący po Grecji. Kolejne świetne doświadczenie z warzywami, jak zwykle się nie zawiodłam :) Skoro greckie to oczywiście idealny będzie do nich sos tzatziki (przepis tutaj), i ten sos tatarski też będzie wyśmienity !

Jeśli spodobały się Wam te sznycelki, mogą zainteresować Was też placuszki z kalafiora i twarożku








Składniki na ok. 15 sztuk:

2 spore cukinie
150 g. puszystego twarożku
1 jajko
duża garść listków świeżej mięty 
duża garść natki pietruszki
bułka tarta - ok. 3/4 szklanki
sól,  pieprz 
oliwa do smażenia
Przygotowanie: 
 Cukinie bez obierania ścieram na grubej tarce, lekko solę, odstawiam na pół godziny by puściły sok. Odcedzam, by były jak najsuchsze. Dodaję jajko, serek, posiekane zioła, bułkę tartą  i pieprz ( już nie solę - cukinia była solona, poza tym serek zazwyczaj jest lekko słony) , mieszam dłonią. Z masy powinno dać się uformować kulki - jeśli się nie da, trzeba dodać jeszcze trochę bułki tartej. Kulki wielkości małej mandarynki lekko spłaszczam, panieruję w bułce tartej i smażę na oliwie - po 3-4- minuty z każdej strony. Przekładam na ręcznik papierowy do odsączenia. Podaję z dowolnymi sosami.















Lato w pełni!
Cukinia 2014 Wegetariański obiad III

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Znak zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger