Kolokito keftedes- greckie sznycelki z cukinii

  Natchnął mnie wczoraj do tych lekkich, soczystych, pełnych smaku cudowności pan Robert Makłowicz, podróżujący po Grecji. Kolejne świetne doświadczenie z warzywami, jak zwykle się nie zawiodłam :) Skoro greckie to oczywiście idealny będzie do nich sos tzatziki (przepis tutaj), i ten sos tatarski też będzie wyśmienity !

Jeśli spodobały się Wam te sznycelki, mogą zainteresować Was też placuszki z kalafiora i twarożku








Składniki na ok. 15 sztuk:

2 spore cukinie
150 g. puszystego twarożku
1 jajko
duża garść listków świeżej mięty 
duża garść natki pietruszki
bułka tarta - ok. 3/4 szklanki
sól,  pieprz 
oliwa do smażenia
Przygotowanie: 
 Cukinie bez obierania ścieram na grubej tarce, lekko solę, odstawiam na pół godziny by puściły sok. Odcedzam, by były jak najsuchsze. Dodaję jajko, serek, posiekane zioła, bułkę tartą  i pieprz ( już nie solę - cukinia była solona, poza tym serek zazwyczaj jest lekko słony) , mieszam dłonią. Z masy powinno dać się uformować kulki - jeśli się nie da, trzeba dodać jeszcze trochę bułki tartej. Kulki wielkości małej mandarynki lekko spłaszczam, panieruję w bułce tartej i smażę na oliwie - po 3-4- minuty z każdej strony. Przekładam na ręcznik papierowy do odsączenia. Podaję z dowolnymi sosami.















Lato w pełni!
Cukinia 2014 Wegetariański obiad III

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! gołąbki grzyby impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje obiad w 30 minut owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Znak zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger