Jednogarnkowe: curry z okonia z zielonym groszkiem i młodymi ziemniakami

 Wiedziałam, że na obiad dziś będzie ryba. Ok, tylko jak ją przygotować, żeby nie było nudno ? Bardzo smakował nam ostatnio grillowany pstrąg ; chciałam żeby dziś było zupełnie inaczej, więc grillowana ryba odpadła od razu, smażona też, za to wizja pysznego, delikatnego, białego mięsa (jakim może się pochwalić okoń ) w gęstym sosie, uduszonego jednocześnie z młodymi warzywami - o tak ! to było to :) 
Bardzo smaczne, sycące danie.

A pamiętacie też to pyszne curry z jajek ?






Składniki :

ok. 1 kg filetów ze świeżego okonia
1 łyżka mąki pszennej
oliwa do smażenia 
sól, pieprz
Sos:
400 ml mleka kokosowego
1/2 łyżeczki curry
5 posiekanych szalotek
3 ząbki czosnku 
1 szklanka wyłuskanego, młodego, zielonego groszku
1/2 pęczka szczypiorku
10 niewielkich młodych ziemniaczków
sól, pieprz
 Przygotowanie: 
 Filety dzielę na równe, spore kawałki, lekko solę i posypuję pieprzem, po czym oprószam mąką i szybko obsmażam z obu stron na oliwie. Przekładam do miski. Na tej samej patelni przez kilka minut pod przykryciem duszę szalotki, aż się zeszklą. Dolewam mleko kokosowe, dodaję zmiażdżony czosnek i curry. Doprawiam solą i pieprzem. Do sosu przekładam kawałki ryby i pod przykryciem duszę na niewielkim ogniu ok. 10 minut. Wyszorowane szczoteczką ziemniaki dzielę na ósemki i dokładam na patelnię razem z groszkiem. Duszę do czasu, aż ziemniaki będą miękkie. Na kilka minut przed końcem gotowania dodaję posiekany szczypiorek.
Przepis autorski.











To my! młode kartofelki Zielony groszek na różne sposoby Lato w pełni!

2 komentarze:

  1. Fajna propozycja, a jaka zielona!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. czy zamiast mleka kokosowego mogę dodać śmietankę 30% ?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Znak zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger