Domowe tortille pszenne

     Bardzo smaczne, elastyczne, łatwe do zawijania i co najważniejsze- własnej produkcji tortille jak dla mnie  doskonale zastępują te ze sklepu. No i są dużo, dużo tańsze ;) Wystarczy jeszcze tylko kilka dowolnych dodatków i pyszne wrapy gotowe ! Można je zamrozić, wtedy będą w pogotowiu na szybką przekąskę.






Składniki na 8 sztuk ( średnica 22 cm):

1 szklanka tłustego mleka ( użyłam 7,5 % - mleko do kawy)
1 łyżka masła
1,5 do 2 szklanek mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
 Rozpuszczam masło w mleku - przy czym mleko ma być ciepłe, ale nie gorące. Mieszając drewnianą łyżką dodaję sól, proszek do pieczenia i szklankę mąki,  po czym przekładam ciasto na stolnicę i wyrabiam je dosypując mąkę tak, by dało się zagnieść w elastyczną, gładką kulę i by nie przyklejało się do rąk. Dzielę ciasto na 8 kulek, przykrywam ścierką i zostawiam na 20 minut. Po tym czasie każdą kulkę rozwałkowuję na cieniutki placek o średnicy ok. 20 cm, smażę po ok. 2 minuty na średnio rozgrzanej, suchej patelni. Podczas wałkowania staram się używać jak najmniej mąki, by się nie paliła w trakcie smażenia.
Przepis autorski.











2 komentarze:

  1. Uwielbiam tortille, każdy farsz do niej pasuje, ja zawsze robię zapas na tygodniu meksykańskim w lidlu, muszę też zrobić takie domowe :)

    OdpowiedzUsuń
  2. super wygladaja te twoje wypieki :-) zrobie je dla moich chlopakow
    !!!!!!!!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Znak zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger