Domowe tortille pszenne

     Bardzo smaczne, elastyczne, łatwe do zawijania i co najważniejsze- własnej produkcji tortille jak dla mnie  doskonale zastępują te ze sklepu. No i są dużo, dużo tańsze ;) Wystarczy jeszcze tylko kilka dowolnych dodatków i pyszne wrapy gotowe ! Można je zamrozić, wtedy będą w pogotowiu na szybką przekąskę.






Składniki na 8 sztuk ( średnica 22 cm):

1 szklanka tłustego mleka ( użyłam 7,5 % - mleko do kawy)
1 łyżka masła
1,5 do 2 szklanek mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
 Rozpuszczam masło w mleku - przy czym mleko ma być ciepłe, ale nie gorące. Mieszając drewnianą łyżką dodaję sól, proszek do pieczenia i szklankę mąki,  po czym przekładam ciasto na stolnicę i wyrabiam je dosypując mąkę tak, by dało się zagnieść w elastyczną, gładką kulę i by nie przyklejało się do rąk. Dzielę ciasto na 8 kulek, przykrywam ścierką i zostawiam na 20 minut. Po tym czasie każdą kulkę rozwałkowuję na cieniutki placek o średnicy ok. 20 cm, smażę po ok. 2 minuty na średnio rozgrzanej, suchej patelni. Podczas wałkowania staram się używać jak najmniej mąki, by się nie paliła w trakcie smażenia.
Przepis autorski.











2 komentarze:

  1. Uwielbiam tortille, każdy farsz do niej pasuje, ja zawsze robię zapas na tygodniu meksykańskim w lidlu, muszę też zrobić takie domowe :)

    OdpowiedzUsuń
  2. super wygladaja te twoje wypieki :-) zrobie je dla moich chlopakow
    !!!!!!!!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! gołąbki grzyby impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje obiad w 30 minut owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Znak zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger