Czekoladowe ciasto ze śliwkami

     To ciasto spełnia wszystkie warunki, jakie ciasto spełniać powinno: jest słodkie, z owocami i bardzo CZEKOLADOWE !
Łatwe do przygotowania nawet dla osób, które uważają, że nie potrafią piec, więc serdecznie je polecam. Można upiec je z innymi owocami, ale dla mnie smak śliwek i ich lekka kwaskowatość dodaje pikanterii czekoladzie prawie jak chili :)








Składniki na blaszkę 15 na 20 cm:

1 tabliczka czekolady deserowej
3 jajka
2 łyżki jogurtu greckiego
2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki cukru pudru
1/2 kostki miękkiego masła 
1 łyżka kakao
szczypta soli
10 - 15 dojrzałych, czerwonych śliwek
kawałek masła do wysmarowania foremki
bułka tarta do posypania foremki
 Przygotowanie:
 Czekoladę rozpuszczam w miseczce umieszczonej na rondelku z gotującą się wodą tak, by jej dno nie dotykało powierzchni wrzątku. Jajka ucieram z cukrem pudrem, dodaję jogurt, sól, kakao, masło i proszek do pieczenia i mąkę, dokładnie ucieram na bardzo gładką masę.Dodaję rozpuszczoną czekoladę ciągle miksując. Pozbawiam śliwki pestek, kroję je na ćwiartki. Blaszkę smaruję masłem, oprószam bułką,wykładam połowę ciasta i śliwek. Przykrywam pozostałym ciastem, układam na wierzchu śliwki. Piekę ok. godziny w temperaturze 180 stopni C. 
Po wystudzeniu posypuję pudrem.
Przepis autorski.



















2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Znak zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger