Ciasto ucierane: jogurtowe z owocami

   Od soboty czekam na deszcz we Wrocławiu :) Oczywiście że lubię lato, lubię ciepło, ale temperatury ponad 30 stopni jak dla mnie mogą się nie pojawiać. Niebo postraszyło wczoraj wieczorem pięknymi chmurami, pobłyskało, spadło kilka kropel- i tyle. Jestem dobrej myśli dziś, bo wieje już i słońce jakoś nieśmiało świeci, a przede wszystkim- wg wszelkich prognoz- deszcz ma dziś BYĆ :) W oczekiwaniu więc na wspaniały wieczór, na półfinałowy mecz zrobiło się w mojej kuchni to oto smaczniutkie ciasto, wilgotne, jogurtowe. Macie czasami ochotę na ciasto już, w tej chwili, natychmiast ? Więc o ile nie chce Wam się iść do najbliższej cukierni, łapcie za mikser i do pracy ;)











Składniki (blaszka 15 na 20 cm) :

3 jajka
1 szklanka mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki jogurtu greckiego
1/2 kostki miękkiego masła
1/2 szklanki cukru pudru
2 łyżki cukru waniliowego
miękkie owoce ( u mnie borówki i śliwki)
 Przygotowanie:
Całe jajka ucieram z masłem, cukrem pudrem i waniliowym  na jednolitą masę, dodaję jogurt i miękkie masło. Miksuję na gładki krem, dodaję proszek do pieczenia i stopniowo mąkę, ucieram do połączenia się składników. Wylewam warstwę ciasta na natłuszczoną i oprószoną bułką tartą blaszkę, posypuję częścią owoców, po czym wylewam resztę ciasta, wyrównuję powierzchnię, układam resztę owoców. Piekę w temperaturze 180 stopni C. ok. 60-70 minut ( do suchego patyczka). Po przestudzeniu posypuję cukrem pudrem.
Przepis autorski.












 
Słodkie jagodowe lato Jagodowe lato

1 komentarz:

  1. Od razu widać, że ciasto jest bardzo wilgotne, a takie właśnie ciasta ucierane lubię najbardziej! :) Do tego borówki i śliwki... Pycha!
    Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger