Ciasteczka francuskie z kawowym likierowym kremem

Miałam dziś dość stresujący dzień w pracy- a co jest najlepsze na stres ? Oczywiście coś słodkiego :) Żeby jednak nie spędzać w kuchni całego popołudnia i spokojnie emocjonować się meczami, zrobiłam szybciutkie, łatwe ciasteczka z gotowego ciasta francuskiego wypełnione aksamitnym, kawowym kremem. I już stresu nie ma. Spełniły swoje zadanie :)
A dla przypomnienia - równie łatwe są te rewelacyjne francuskie pączki z kremem waniliowym i jabłkiem










Składniki :
1 opakowanie ciasta francuskiego
300 g. serka mascarpone
1 łyżka cukru pudru
100 g. czekolady mlecznej
1 łyżeczka drobnej kawy rozpuszczalnej
3 łyżki whisky
2 łyżki likieru kawowego
Przygotowanie:
 Z ciasta francuskiego kieliszkiem wycinam kółka, przekładam je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 230 stopni C. na ok.15-20 minut. Wyjmuję ciasteczka i studzę na kratce.
 3/4 części czekolady rozpuszczam powoli w kąpieli wodnej ( miska ustawiona nad garnkiem z niewielką ilością gotującej się wody). Serek mascarpone mieszam z cukrem, likierem i whisky, dodaję kawę i mieszam dokładnie na jednolity krem. Dodaję stopniowo rozpuszczoną czekoladę.
 Ciastka nożem z ząbkami przekrawam na pół, wypełniam kremem, przykrywam.Pozostałą ( znów rozpuszczoną ) czekoladą robię wzorki na ciastkach, pozostawiam na 2-3 godziny w chłodnym miejscu, aż krem stwardnieje.
Przepis autorski.














Kawa ...I co dalej?

2 komentarze:

  1. Ciekawy wpis.

    Pozdrawiam :)

    nutkaciszy.blogspot.com
    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. wyglądają wspaniale :) taki deser z chęcią byśmy zjadły nawet zaraz :) pozdrawiamy.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Znak zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger