Bułeczki orkiszowe

  Miękkie, świeżutkie bułeczki na śniadanie- od czasu do czasu rozpieszczamy się tak w niedziele :)






Składniki :

1,5 szklanki mąki orkiszowej
1/2 szklanki mąki pszennej
1 łyżka maki ziemniaczanej
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
20 g. świeżych drożdży
1/3 szklanki oleju
1/3 szklanki jogurtu naturalnego
1/3 szklanki wody
1 łyżeczka maku
Przygotowanie:
 Do miski wsypuję obie mąki, wkruszam drożdże i dodaję pozostałe składniki, jeśli ciasto zbyt klei się do rąk dodaję garść mąki pszennej. Zakrywam miskę folią aluminiową i wstawiam na kilka godzin lub na noc do lodówki. Zagniatam ciasto na podsypanej mąką stolnicy, dzielę na 8 części. Z każdej części formuję prostokąt 4x8 cm, ostrym nożem nacinam go w kilku miejscach, jak na zdjęciu, po czym zwijam ukośnie rolując. Układam bułeczki na blasze wyłożonej papierem i odstawiam na kilkanaście minut. Smaruję bułki mlekiem i posypuję makiem, piekę w temperaturze 220 stopni C. przez 10-15 minut.
Przepis autorski.

















2 komentarze:

  1. Uwielbiam domowe bułeczki :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Witaj 😊 uwielbiam domowe bułeczki musze wypróbować z tym nacięciem...bardzo efektowne😉 zapraszam do mnie www.marynawkuchni.wordpress.com

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger