Torcik z gruszkami i morelami

   Torcik kusi lekkim biszkoptowym ciastem z waniliowym kremem, jędrnymi gruszkami i morelami, a całość zamyka pyszna, aksamitna w smaku warstwa z białą czekoladą. Jest delikatny pomimo lekkiego pazurka w smaku w postaci nutki likieru wiśniowego i passoa. 

A na dobry początek dnia mam dla Was myśl miłego pana z portierni : wtorek to nie poniedziałek :) Święta racja.




 

Składniki :

Biszkopt :
5 jajek
1 szklanka mąki pszennej
szczypta soli
4 łyżki cukru pudru
2 łyżki cukru waniliowego
Krem waniliowy:
500 g. serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru
kilka kropli olejku waniliowego
5 łyżek likieru Passoa
Krem z białą czekoladą :
250 g. serka mascarpone
1 łyżka cukru pudru
200 g. białej czekolady
5 łyżek likieru wiśniowego
Dodatkowo:
2-3 soczyste, dojrzałe gruszki 
6-8 dojrzałych moreli
Przygotowanie:
 Ciasto: Żółtka ucieram z cukrem na puszystą masę, dodaję na zmianę przesianą mąkę i ubitą na sztywno pianę z białek ( ze szczyptą soli). Mieszam delikatnie, przekładam ciasto do blaszki wyłożonej natłuszczonym papierem ( 25 x 35 cm), wstawiam do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C, piekę przez pół godziny. Na 10 minut przed końcem pieczenia zmniejszam temperaturę do 170 stopni C.
Krem waniliowy : Mieszam dokładnie wszystkie składniki .
Krem z białą czekoladą : czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej. Wszystkie pozostałe składniki mieszam dokładnie, dokładam partiami ciepłą czekoladę, mieszając- aż powstanie gładki krem.
Dodatkowo: obieram morele i gruszki, usuwam pestki i gniazda nasienne, kroję w cienkie plasterki.
 Ciasto dzielę na 2 równe części, jedną z nich smaruję 1/3 kremu waniliowego, układam plastry gruszek  i przykrywam resztą kremu ( pozostawiając 2 łyżki). Przykrywam drugą częścią ciasta, lekko dociskając. Smaruję pozostałym waniliowym kremem i układam morele, a następnie całość pokrywam kremem z czekoladą. Wyrównuję powierzchnię szerokim nożem.
Przepis autorski.




 


Zapraszam też na torcik z truskawkami i czekoladą : klik






Dania na zimno - czyli co jeść w upalne dni Lato w pełni! Przysmaki dla taty 4

2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger