Sałatka ze strączków :)

  Kupiłam dziś piękny, młody zielony groszek; tuż obok niego pęczniała z dumy fasolka szparagowa - nie mogłam się i jej oprzeć. Stały się więc podstawą mojej pysznej sałatki, w której znalazły się jeszcze soczewica i żurawina, i suszone pomidory, i młoda marchew. Wszystko cudowne w smaku, kolorowe i jędrne. Wspaniała przekąska :)





Składniki  na 2 porcje:

20 strączków groszku
10 strączków żółtej fasolki szparagowej
3 łyżki zielonej soczewicy
1 młoda marchewka
garść suszonej żurawiny
2 suszone pomidory w oleju
Sos :
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka białego octu winnego
duża szczypta cukru i soli
1 łyżka wody mineralnej
Przygotowanie:
  Groszek, fasolkę i soczewicę gotuję w oddzielnych naczyniach ( w lekko osolonej wodzie, a marchewkę ugotowałam razem z fasolką szparagową ). Po ugotowaniu: fasolkę kroję w 3 cm kawałki, groszek wyłuskuję, marchewkę obieram i kroję w cienkie ukośne plasterki. Pomidory kroję w paseczki. Składniki sosu mieszam w zakręconym słoiczku (energicznie potrząsając). Układam warzywa: soczewicę, groszek, pokrojoną fasolkę i pomidory, posypuję żurawiną, polewam sosem.
Przepis autorski.





Lato w pełni!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger