Sałatka z białych szparagów, buraczków i bobu z kozim serem

 O tej porze roku na równi z truskawkami lubimy w moim domu bób, i zjadamy go po ugotowaniu w wodzie z solą i odrobiną cukru. Delikatny w smaku i konsystencji wspaniale też komponuje się w sałatkach, więc dziś występuje w mojej sałatkowej, lekkiej propozycji na lato. Prawie wszystkie jej składniki o tej porze roku są najlepsze, świeżutkie i dostępne w warzywniaku, więc serdecznie Wam tę sałatkę polecam i życzę smacznego!








Składniki na 2 osoby:

2 listki sałaty endywii
2 garście świeżo ugotowanego bobu
4 ugotowane białe szparagi
1 ugotowany średni burak czerwony
1 łyżka miękkiego koziego białego serka
kilka cienkich płatków sera żółtego długodojrzewajacego
1 łyżka białego sezamu
duża szczypta suszonych płatków chili
listki mięty do przybrania
oliwa
Przygotowanie:
 Liście sałaty rozrywam na małe kawałki, szparagi kroję w kawałki długości ok. 3 cm. Bób obieram delikatnie ze skórki. Buraka kroję w niewielką kostkę. Układam warzywa na talerzu, posypuję kawałkami żółtego sera i łyżeczką wykładam małe porcyjki- kulki - koziego. Całość posupuję ziarnami sezamu i płatkami chili, ozdabiam miętą. Polewam oliwą przed podaniem.
Przepis autorski.










Dania na zimno - czyli co jeść w upalne dni Dania na zimno - czyli co jeść w upalne dni Lato w pełni!

1 komentarz:

  1. Świetna, z chęcią i ja taką zjem. Wpisuję na listę do zrobienia:) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger