Papryka nadziewana kremowym bulgurem ( na parze)


   Lubię wszystkie nadziewane warzywa- głównie za to, jakie możliwości dają. Są trochę jak zapiekanki, można w nich połączyć tyle smaku, ile pomysłów. W mojej dzisiejszej propozycji kasza jest przygotowana z mlekiem i serem, co nadaje jej bardzo delikatnej, aksamitnej konsystencji, a te cudowne, czerwone paprykowe strąki - przecież aż się proszą by je czymś wypełnić ! 

  




Składniki na 2 osoby:

2 długie czerwone papryki
1/2 szklanki kaszy bulgur
100 g. chudego parzonego boczku w plastrach
1/3 szklanki mleka skondensowanego
5 strączków żółtej fasolki szparagowej
kilka łyżek wody
kilka listków świeżej mięty
łyżka posiekanej natki pietruszki
ok. 50 g. żółtego sera
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
 Boczek kroję w drobną kostkę, przekładam do rondla z grubym dnem i pod przykryciem pozwałam mu się lekko zrumienić. Wsypuję kaszę, mieszam, zostawiam na minutę, po czym wlewam mleko i duszę na wolnym ogniu ok. 5 minut. Ucinam końcówki strąków fasoli, kroję ją w ukośne 1-cm kawałki , dodaję do kaszy. Doprawiam solą i pieprzem, dolewam kilka łyżek wody, duszę pod przykryciem jeszcze ok. 5 minut. Dodaję posiekaną miętę i pietruszkę, zestawiam z ognia, wsypuję pokrojony w drobną kostkę ser.
 Myję dokładnie papryki, po czym odkrawam górne części od łodygi, jednocześnie usuwając gniazda nasienne. Nadziewam papryki kaszą, wciskając ją łyżeczką w głąb warzyw. Tak przygotowane papryki gotuję na parze ok. 25 minut ( lub zawijam w folię aluminiową i piekę w piekarniku w temperaturze ok. 180 stopni C).
Przepis autorski.









Lato w pełni!

1 komentarz:

  1. Mniam uwielbiam paprykę, zwłaszcza taką :-) z chęcią wypróbuję :-) pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Znak zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger