Karkówka duszona w pomidorach i czosnku

  Mam dla Was dziś karkówkę trochę inną niż zazwyczaj podaję, bo uduszoną w bardzo aromatycznym, pomidorowym, gęstym sosie. Niech nie przerazi Was duża ilość czosnku w przepisie - owszem, nadaje daniu charakterystyczny smak, ale cała ostrość zupełnie ginie w trakcie długiego duszenia, ustępując miejsca słodyczy. W efekcie mięso jest bardzo miękkie i delikatne; potrawę można zjeść zarówno z ryżem czy makaronem, jak i po prostu np. z chlebkiem naan.



Składniki :

1 kg karkówki wieprzowej
10 ząbków czosnku
2 łyżki soli
2 łyżki mąki pszennej
kilka łyżek oleju do smażenia
200 g. przecieru pomidorowego
2 łyżki sosu rybnego
1 łyżka ciemnego cukru
3 liście laurowe
2/3 szklanki wody
czarny mielony pieprz do smaku
Przygotowanie:
 Mięso kroję w 1,5-centymetrowe plastry. Czosnek ucieram w moździerzu razem z solą i nacieram każdy plaster karkówki. Układam mięso w misce, szczelnie przykrywam folią i odstawiam na noc do lodówki. 
Mąkę przesypuję na talerz, panieruję w niej każdy kawałek mięsa i na oleju obsmażam z obu stron na rumiano. Przecier pomidorowy mieszam z sosem rybnym i cukrem i wodą. Na dno garnka ( grube dno) wlewam troszkę powstałego sosu, układam warstwę mięsa, polewam sosem, układam mięso- naprzemiennie do końca składników. Dokładam liście laurowe, doprawiam pieprzem i duszę pod przykryciem przez ok.półtorej godziny na niewielkim ogniu.
Przepis autorski.


 



1 komentarz:

  1. Szukałam przepisu na karkówkę...i znalazłam bardzo ciekawy przepis,zaraz biorę się do roboty...dzięki

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger