Deser z jagodami

 Cudowny czas. Można rozkoszować się słodkimi truskawkami, bo ciągle je jeszcze widuję;  jędrnymi czereśniami i soczystymi malinami; są też już kwaskowate porzeczki i agrest, i oczywiście- jagody ! 
 Deserek, który dziś przygotowałam nie sprawi nikomu żadnego kłopotu, bo wystarczy tylko wymieszać ze sobą kilka składników i już można zachwycać się, jaki pyszny :)








 Składniki :
2 szklanki jagód
3 łyżki cukru pudru
250 g. serka ricotta
1 łyżeczka pasty waniliowej 
2 łyżki likieru waniliowego
2 łyżki wódki gorzkiej żołądkowej
2 podłużne biszkopty
Przygotowanie:
 Jagody dokładnie myję na sitku, osuszam na papierowym ręczniku. Połowę jagód mieszam z 1 łyżką cukru i widelcem duszę, by puściły sok. Połowę serka mieszam z pozostałym cukrem, dodaję pastę waniliową, likier i wódkę, odkładam. Pozostały serem mieszam z poduszonymi jagodami.
 Na dno szklanego naczynia wykładam po 2 łyżki całych jagód, a potem po łyżce białego serka. Na to warstwę serka z jagodami,  i znów troszkę całych jagód. Biszkopty siekam nożem, wsypuję na górę,  przykrywam znów warstwą jagodowego serka. Ozdabiam kleksem z białej masy, całymi jagodami - ewentualnie polewam pozostałym z duszenia sokiem. Schładzam.
Przepis autorski.














Dania na zimno - czyli co jeść w upalne dni Jagodowe lato

2 komentarze:

  1. Ale super pomysł na deser :-) pysznie wygląda :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam połączenia serka z owocami ;) Na pewno było pysznie!
    Przepis dodaję do akcji
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Znak zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger