Deser z jagodami

 Cudowny czas. Można rozkoszować się słodkimi truskawkami, bo ciągle je jeszcze widuję;  jędrnymi czereśniami i soczystymi malinami; są też już kwaskowate porzeczki i agrest, i oczywiście- jagody ! 
 Deserek, który dziś przygotowałam nie sprawi nikomu żadnego kłopotu, bo wystarczy tylko wymieszać ze sobą kilka składników i już można zachwycać się, jaki pyszny :)








 Składniki :
2 szklanki jagód
3 łyżki cukru pudru
250 g. serka ricotta
1 łyżeczka pasty waniliowej 
2 łyżki likieru waniliowego
2 łyżki wódki gorzkiej żołądkowej
2 podłużne biszkopty
Przygotowanie:
 Jagody dokładnie myję na sitku, osuszam na papierowym ręczniku. Połowę jagód mieszam z 1 łyżką cukru i widelcem duszę, by puściły sok. Połowę serka mieszam z pozostałym cukrem, dodaję pastę waniliową, likier i wódkę, odkładam. Pozostały serem mieszam z poduszonymi jagodami.
 Na dno szklanego naczynia wykładam po 2 łyżki całych jagód, a potem po łyżce białego serka. Na to warstwę serka z jagodami,  i znów troszkę całych jagód. Biszkopty siekam nożem, wsypuję na górę,  przykrywam znów warstwą jagodowego serka. Ozdabiam kleksem z białej masy, całymi jagodami - ewentualnie polewam pozostałym z duszenia sokiem. Schładzam.
Przepis autorski.














Dania na zimno - czyli co jeść w upalne dni Jagodowe lato

2 komentarze:

  1. Ale super pomysł na deser :-) pysznie wygląda :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam połączenia serka z owocami ;) Na pewno było pysznie!
    Przepis dodaję do akcji
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! gołąbki grzyby impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje obiad w 30 minut owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Znak zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger